NASA, uzayda yaşama imkanına sahip deri geliştirmek için 500 bin dolar ödüllü yarışma başlattı. Bu yarışmanın başlamasıyla birlikte, bilim dünyasında NASA'nın uzayda insan klonlayabileceği konuşulmaya başlandı.

Birçok bilim insanı, bu çalışmanın uzay görevlerini daha uzun tutmak için yapılacağını ifade ediyor. Belirli bir kesim ise, NASA'nın uzayda insan klonlayabileceği ve bu nedenle uzun süreli yaşama imkanına sahip deri üretmek isteğini düşünüyor.

Vascular Tissue Challenge (Damarlı Doku Yarışması) adlı yarışmada, biyomühendislik tekniklerinin kullanılarak metabolik olarak insan derisi gibi davranabilecek derilen üretilmesi hedefleniyor. Üretilen dokular laboratuvar ortamında yapay bir şekilde kontrol edilecek. Yarışmaya kazanmak isteyen ekibin bir santimetre kalınlığında 30 günden daha uzun süre uzay ortamında kalacak ve maksimum yüzde 15 doku kaybına uğrayacak bir deri modeli geliştirmesi gerekiyor.

NASA'nın yöneticilerinden Steve Jurczyk konu hakkında yaptığı açıklamada, 'İnsanlar Mars'a ve uzayın derinliklerine yaptığımız yolculuklarda hem öncülerimiz hem en önemli kaynağımız bu nedenle onları orada daha uzun süre tutabilmeliyiz' ifadelerini kullandı. NASA'nın sözcüsü ise, 'Yarışmanın sonuçları sadece uzayın keşfi için yarar sağlamayacak aynı zamanda dünyadaki sağlık hizmetleri konusunda da büyük ilerleme sağlamamıza yardımcı olacak' dedi.