Tokat Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Tokat Kalesi'nin turizme kazandırılması amacıyla başlatılan kazı çalışmaları kapsamında gizli geçitte yaklaşık 8 aydır yapılan çalışmalar devam ediyor.

Selçuklu ve Osmanlı döneminde savunma amaçlı kullanılan kaleden kent merkezindeki Pervane Hamamı'na indiği tahmin edilen 45 derecelik açı ile yerin altına inen gizli geçitte işçiler kazma kürek çalışıyor.

Binlerce yıl önce yapıldığı düşünülen, yıllar sonra ise toprak ve kaya parçaları ile kapanan gizli geçidin açılması için işçiler çıkardıkları toprak ve kaya parçalarını vagonlara yüklüyor. Maden ocaklarındaki sistemle çalışan vagona raylı sisteme bağlı olan halat yardımı ile dışarı çıkarılıyor.

Ramazan ayında oruçlu olarak çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden işçilerden Mehmet Özcan (54), yerin yaklaşık 100 metre altında serin havada çalıştıkları için rahat olduklarını kaydetti. İşçilerden Adem Çolak (38) ise serin havada arkadaşları ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını, fazla zorlanmadıklarını söyledi.

"ÇALIŞMALAR MADEN OCAĞI MANTIĞI İLE YÜRÜTÜLÜYOR"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, sarp kaya zemin üzerine yapılmış olan kalenin Timur tarafından dahi fethedilememiş dünyadaki önemli kalelerinden birisi olduğunu söyledi. Tokat'a hakim konumda bulunan kalede bakanlık ve özel idarenin destekleri ile çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Akyüz, 'Ceylan yolu olarak tabir edilen su yolunu açmaya çalışıyoruz. 45 derecelik bir açı ile yer altına inen geçitte maden ocağı mantığı ile raylı sistem kurularak çalışmalar yürütülüyor. Bizi heyecanlandıran merkeze yakın olan kale ile bir yol bağlantısının çıkmasını ümit ediyoruz. Çıkmasa da bir su kenarına inildiğinde insanların merakla bu geçitte inip çıkabilecekleri ve Tokat'ın tarihi değerlerini yansıtabileceğimiz bir yol olarak tanzim etmeyi düşünüyoruz. Çalışmalarımız Aralık ayına kadar devam edecek" dedi.

Yerin altına doğru inildikçe çalışma şartlarının zorlaştığını ve zaman almaya başladığını ifade eden Akyüz, 'İlk zamanlarda mesafe kısa iken 3-5 dakika da bir vagon moloz çıkartılıyordu fakat saate iki vagon ancak inip çıkabiliyor. Şu anda 250-300 basamakla inilebiliyor. Güvenlik açısından hızlı hareket ettiremediğimiz için çalışmalar zaman alıyor' diye konuştu.

Kazı çalışmalarında sırasında tünel şeklinde yerin altına doğru uzanan geçitte galerilerin ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Akyüz, açıklamalarına şöyle devam etti: 'Bir takım jeolojik veya insan faktörü ile olan bir takım yıkıntılarda olabilir. Belki sağa, sola değişik tünellerin gidebileceği yerler çıkabilir. Bu da içerideki taş toprak çıkarıldığında daha net ortaya çıkacak.'

Öte yandan geçen yıl yapılan restorasyon çalışmalarında 1431-76 yılları arasında yaşayan Eflak Beyliği Prensi Kont Dracula'nın esir tutulduğu tahmin edilen zindanlar gün ışığına çıkarılmıştı.