CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Havza İlçesi'ne altın madalya verilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kanun teklifi verdi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş savaşı sırasında 18 gün boyunca Havza İlçesi'nde kaldığını belirten Zeybek, kanun teklifinde sunduğu genel gerekçede, "Yurdun işgaline son vermek ve Türk Ulusunu esaretten kurtarmak için Ulusal Kurtuluş Savaşını başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Atatürk, sonrası günlerde karargahını Havza'ya taşıyarak 25 Mayıs-12 Haziran 1919 tarihleri arasında 18 gün Havza'da kalmıştır. Bu zaman sürecince Ulusal Kurtuluş Mücadelemizle ilgili yöntem ve teknikleri Havza'da hazırlayıp yürürlüğe koyan Ulu önder Ulusal kurtuluşa yönelik örgütlenmeleri, genelgeleri ve ilk mitingi Havza'da düzenlemiş ve gerçekleştirmiştir. İşgale karşı direnişi örgütlemek için Anadolu'da kurulan bu ilk karargahta Kuvay-i Milliye'nin kurmayları mücadelenin örgütlenmesi, askeri ve siyasi hedeflere yönelik planları Havza'da yaptılar. Bu anlamıyla Havza, bağımsız türkiye Cumhuriyeti'yle taçlanan milli mücadelemizin ilk meşalesinin yakıldığı yer olarak tarihteki haklı ve gururlu yerini almıştır" ifadelerini kullandı.

ATATÜRK'ÜN HİTABINDA VAR
Zeybek, Atatürk'ün Havza'nın Türk ulusunun kaderinde oynadığı rolü 24 Ekim 1924'te kendi sözleriyle Havzalılara hitabında "Havzalılar! Sizinle en elemli ve yeisli günlerde tanıştım, aranızda günlerce kaldım. Bana mazinin hatıratını hatırlatan şu daire içinde kıymettar mesaj ve muavenitinizden çok müstefit oldum. Eğer Havzalıların o samimi ve metin hüsn'ü kabulleri olmasa ve eğer Havza'nın nafi ve şifalı kaplıcaları ahvali sıhhiyem üzerinde müsbet bir tesir bırakmasaydı, emin olunuz ki inkilap için çalışmayacaktım. Bundan dolayıdır ki Havza'ya ve Havzalılara çok borçluyum. Kalbi rabıtamı ebediyen saklayacak ve sizi hiç unutmayacağım. Muhterem Havzalılar! İlk cüreti ilk cesareti gösteren, ilk teşkilatı yapan sizlersiniz. İnkilap ve Cumhuriyet tarihinde kahraman Havza'nın ve Havzalıların büyük bir yeri vardır" şeklinde dile getirdiğini belirtti.

TESCİL EDİLMELİ
Zeybek, "Böylesi bir tarihi geçmişe sahip Havza'nın Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, Mustafa Kemal Atatürk tarafından bu duygu ve düşüncelerle ifade edilmesi, şanlı geçmişiyle ülkemizin kuruluş ve kurtuluşunda mihenk taşı olarak yer alması Altın Madalyası ile taltif edilmesi hakkında en büyük işareti teşkil etmektedir. Bu durum aynı zamanda Havza'nın Ulusal Kurtuluş Savaşındaki yeri ve öneminin tescil edilmesini temin edecektir" dedi.

İŞTE O KANUN TEKLİFİ

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Havza ilçesine altın madalya verilmesi ile ilgili kanun teklifinde şu ifadelere yer verdi. "Madde-1: Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başlangıcında ve başarıya ulaşmasında önemli bir yeri olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ülkemizin dört tarafının işgal edildiği bin dönemde kuçak açıp bağrına basan, bağımsızlığa giden yolda karargah olarak hizmet veren Havza ve Havzalılara şükren nişanı olarak Samsun ilimizin Havza ilçesine üzürende Atatürk'ün "ilk cüreti ilk cesareti gösteren ilk teşkilatı yapan sizlersiniz" sözünün yazılı olduğu bir altın madalya ihdas edilmiştir. Bu kanun yayımlandığı tarihte yürürlüge girer. Bu konun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür."