Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Emin Erdem, havaların gün geçtikte ısındığı bu günlerde diyabet hastalarının daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Sıcakların artış gösterdiği yaz mevsiminin kendini göstermeye başladığını söyleyen Uzm. Dr. Mehmet Emin Erdem, bu durumun diyabet hastaları için birçok gizli tuzak oluşturabileceğini belirterek özellikle yaz aylarında diyabet (şeker) hastalarının dikkat etmesi gereken konular hakkında önemli bilgiler verdi. Kalorisi yüksek olan yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Erdem, dondurmanın kan şekerini bozan yiyeceklerden birisi olduğunu söyledi.

'SICAK HAVA NELERE SEBEP OLUR?'

Hava sıcaklığının artması, günlerin uzaması ve aktivite artışı nedeniyle vücudun sıvı kaybının kış aylarına göre hemen hemen iki katına çıktığını belirten Uzm. Dr. Mehmet Emin Erdem, 'Bu gerek terleme gerekse buharlaşma yolu ile olur ve sıvı kaybı ile birlikte vücudumuzun tuz dengesinde de bozulmalar görülebilir. Bu bozukluklar; halsizlik, fenalık hissi, kas ağrıları, kramplar hatta kalpte ritim bozukluklarına dahi neden olabilir' dedi.

'AÇ KALMAYIN VE RAHAT AYAKKABI GİYİN'

Diyabet hastalarının sıvı alımlarını mümkün olduğunca arttırmaları ve beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Erdem, 'Uzun süre aç kalmamalı bir kerede çok fazla yemek yememelidirler. Önemli bir konu da yazın çorapsız ayakkabı ve terlik giyme alışkanlığıdır. Rahat kesimli, ortopedik tabanlı, iç astarlı ayakkabı ve yumuşak sıkmayan çorap giymek ayakları her gün yıkayıp, herhangi bir yara ya da renk değişikliği var mı diye kontrol etmek gerekir. Kumsalda ayaklarının yanmaması için güneşlenirken üstünü tülbentle örtmek gerekir' diye konuştu.

'AÇIK BÜFELERE DİKKAT'

Yaz aylarında kalorisi ve şeker düzeyi yüksek olan; çilek, kiraz kavun ve diğer tüm meyveler, ana ve ara öğünlerde kalori değerlerinin göz önüne alınarak doktor tavsiyesine göre tüketilmesi gerektiğini söyleyen Erdem, 'Dondurma da kan şekeri ayarını bozan yiyeceklerden biridir. Diyabetik hastalar, tatilleri için çok fazla sıcak ve nemin olduğu kıyılar yerine daha az nem ve daha bol oksijenin olduğu yayla turizmini ve kültür turizmini tercih etmelidirler. Ayrıca 24 saat yiyecek servisi olan açık büfe kahvaltı ve yemek veren tatil tesislere de çok dikkat edip, gerekirse durumlarına uygun menü hazırlanmasını sağlamalıdırlar' şeklinde konuştu.