Psikoterapist/Aile Çift Ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, karne notlarının çocuklar hakkında ipuçları verdiğini söyledi.

Ülkemizde karne notlarına çok fazla önem verildiğini belirten Uzman Psikolog Naciye Tokaç, 'Ancak birçok kişinin okul başarısı ile daha sonraki hayat başarılarına bakıldığında karne başarısı yüksek olan bireylerin hayat başarıları da yüksek olamadığını görebiliriz. Bu nedenle karnenin ne olduğuyla ilgili bilinç çok önemli. Karne sadece okuldaki bazı derslerdeki dinleme, anlama ve uygulama performansına yönelik bir göstergedir. Karnenin zayıf veya oldukça iyi olması çocuğunuzu tamamen başarısız veya çok başarılı yapan başlı başına tek kriter değildir. Her bireyin her alanda anlamasını ve başarılı olmasını bekleyemeyiz. Çocuklarda bazı derslerde başarılı olabilirken; bazılarında yeterli performansı gösteremeyebilir ve bu derslerdeki notları düşük olabilir' dedi.

Çocuğun karne notlarının tamamının veya bazı derslerinin belirgin şekilde düşük veya yüksek olmasının çocuk hakkında ipuçları verdiğini dile getiren Uzman Psikolog Naciye Tokaç, 'Anlama veya uygulama kapasitesi hakkında bilgi verirken; aynı zamanda hangi alanlarda daha becerikli veya becerisi zayıf bilgi vermektedir. Böylelikle çocuğunuzun karne notları düşük veya yüksek olduğunda öncelikle sakin olup; karneyi incelemenizi ve karnenin size sunduğu ipuçlarını anlamanızı öneriyorum.

Karne çocuğun eğitim hayatıyla ilgili bir sonuçtur. Ancak düşünülmesi gereken bu sonuca götüren etkenler nelerdir? İyi karnenin sorumlusu sadece çocuğun başarılı, zeki, çalışkan olması değil ise; kötü karnenin sorumlusu da sadece çocuk değildir. Kötü karne getiren çocuğa yapılan aile ve çevresi tarafından yapılabilecek kötü muamele sonrası çocuklarda psikolojik sorunlar görülmektedir.

Unutmamalısınız ki; karne başarısı çok yüksek olan birçok birey hayat başarısını aynı oranda gösteremeyebilir. Çocuğunuzun beceri alanlarını fark edip, zihninin yatkın olduğu, daha iyi beceri gösterebildiği alanlardaki başarılarını desteklemekte fayda göreceksiniz. Görmekteyiz ki; birçok kişi mezun olduğu alanlar dışında işler yapmakta, hatta oldukça yüksek başarılar ortaya koymaktadır. Önemli olan çocuğunuzu becerikli ve zihninin yatkın olduğu alanlarda desteklemenizdir' diye konuştu.

Bir diğer önemli noktanın da çocuğun karnesinin iyi olduğu zamanlarda ne yapılacağı konusu olduğunu anlatan Uzman Psikolog Naciye Tokaç, 'Birçok ebeveyn çocuğunun karnesinin iyi olmasını teşvik etmek amacıyla okul döneminde bazı ödül sözleri vermektedir. Eğer çocuğunuza bir ödül sözü vermişseniz ve çocuk bunu hak edecek bir karne getirmişse; ödülü hemen verilmelidir. Vereceğiniz en iyi ödül ise çocuğunuzu sevginizle karnesi nasıl olursa olsun kabulünüz ve anlayışınızdır. Somut ödüller; yani karnen iyi olursa istediğini alacağım diyerek verdiğiniz sözlerinizi de kesinlikle gerçekleştirmelisiniz. Her birey gibi çocuklarda yaptığı başarının sonucunda elde edeceği şeye hemen sahip olmak ister. Eğer çocuğunuza herhangi bir şeyi alma veya onunla bir şeyler yapma, gitmek istediği bir yere götürmek gibi sözler vermişseniz sözlerinizi karne almanın hemen ardından gerçekleştirmelisiniz' şeklinde konuştu.