Hükümet tarafından açıklanan yeni teşvik paketlerinde esnaf ve sanatkarın olmadığını ve bununda anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Esnaf ve sanatkar için geniş kapsamlı teşvik programı açıklanmalı. Esnafın acil olarak istediği 5 talebi var. Bunlar krediye rahat ulaşım ve kredi miktarı, haksız rekabeti ortadan kaldıracak tedbirler, girdi maliyetini azaltacak ucuz esnaf tarifeleri, istihdam ve prim desteği ve ÖTV'siz araç yenileme hakkının verilmesi olarak sıralayabiliriz. Unutmayalım küçük işletmeler büyüklerin fidanlığıdır' dedi.

KREDİ PLASMANI ARTIRILMALI

Esnafın yatırım yapması, tezgahını büyütebilmesi için krediye rahat ulaşmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyleyen Palandöken, 'Bunun içinde mutlaka etkin sicil affı çıkarılmalıdır. Çıkarılacak sicil affını uygulamayan bankalara müeyyide uygulanmalıdır. Esnaf ve sanatkarımıza yönelik kredi plasmanı artırılmalıdır. İhtiyacı olan esnaf kredi bulabilmeli. Yatırım yapıldıktan sonra işletmede çalışacak ve devamlılığını sağlayacak çıraklar ve kalfalar için istihdam destekleri hayata geçirilmelidir. Esnaf ve çalışan için prim desteği verilmelidir' diye konuştu.

MALİYETLER DÜŞÜRÜLMELİ

Esnaf ve sanatkarın üretim yaparken, hizmet sunarken kullandığı girdilerin pahalılığı maliyetlerini arttırdığını, kendi geçimini sağlamakta zorlandığını belirten Bendevi Palandöken, maliyetleri düşürücü tedbirler alınmasını istedi. Geçen yıl seçimlerden önce şoför esnafına araçlarını yenilemesi için destek verileceği müjdesinin biran önce hayata geçirilmesini beklediklerini hatırlatan Palandöken, 'Taşımacı ve şoför esnafımız eskiyen, yedek parça maliyetleri artan, çevreye zarar veren araçlarını yenilemek için hükümetimizin karar almasını bekliyor. Birçok belediye ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsünü yaşları 5 yaşın üzerinde olduğu için çalışma izni ve ruhsatı verilmiyor. Ticari araçların ÖTV'siz değiştirilmesiyle otomotiv sektörü de canlanacaktır. Üretim artışı, istihdam artışı devletimizin gelirlerini artıracak bir zararı olmayacaktır' diye açıkladı.