Rize'de engebeli coğrafyanın insanlara çıkarttığı güçlükler ve Rizeliler'in bu güçlüklerle mücadele etmek için geliştirdikleri pratik çözümler dikkat çekmeye devam ediyor. Rize'nin Kalkandere İlçesi Hüseyinhoca Köyü'nde ikamet eden 83 yaşındaki Ali Rıza Yılmaz, yolu olmayan evine kolay ulaşım sağlamak için 120 metre uzunluğunda raylı sistem kurdu.

Görenleri şaşkına çeviren sistem uzaktan kumanda ile çalışıyor. Sistemde yaklaşık 2 ton yük çekebilen bir kabin tepe noktada kurulan ev ile yamaçta bulunan en yakın yola kadar uzanan 120 metre uzunluğunda dik bir raylı sistem üzerinde hareket ediyor. Yılmaz ailesi yüklerini bu raylı sistem ile taşıdıkları gibi kendileri de evlerine bu ilginç sistem ile ulaşıyor.

Ali Rıza Yılmaz, ilginç sistemi 20 yıl önce mecburiyetten kurduğunu belirterek, 'Ev yapabileceğim en uygun yer burasıydı. Mecburen evimi burada yaptım. Ancak evime yol alamadım. Ankara'da çalışıyordum. Çalıştığım inşaatta aklıma böyle bir fikir değil. Sistemi orada oluşturup makineleri buraya getirerek kurdum. Şimdi teravih namazlarına bile bununla gidiyorum. Hayatımızı çok kolaylaştırdı. Zamanında bunu 15 Bin TL'ye mal etmiştim. Bugün aynı şartlarda 50 Bin TL'ye bile mal olsa yeniden kurardım' dedi.

Harbiye Yıldız ise yaptığı açıklamada, 'Evimizi burada yapmak zorunda kaldık. Yolumuz yoktu. Çok sıkıntı çektik. Bu sistemi düşündük. Yapmak biraz zor oldu ama çok iyi oldu' diye konuştu.