Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Toktaş ve Orta Karadeniz Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (ORKASİFED) Başkanı Emin Bahri Uğurlu, Karadeniz Bölgesi'nde ve Samsun'da beklenen yatırımcı hareketi ve yapılan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

KATİD Başkanı Murat Toktaş, altyapı çalışmalarının hızlıca tamamlanması gerektiğini aksi halde bu zamana kadar yapılan çalışmaların boşa gidebileceğini ifade ederken, ORKASİFED Başkanı Emin Bahri Uğurlu ise, ''Yatırımcının Samsun'a ve çevresine sanayiciyle ortak olarak yapacağı yatırım akımını heyecanla bekliyoruz'' diye konuştu.

PAZARI KAYBEDEBİLİRİZ
Yurtdışından gelen turistlerin Doğu Karadeniz'de yapılan hizmet kalitesi düşük, fiyat politikası dolayısıyla ciddi bir sıkıntı yaşadığını kaydeden KATİD Başkanı Murat Toktaş, ''Bu sıkıntılardan dolayı alternatif arayışı içindeler, Samsun'da onların alternatifi olmalıyız. Hızlı hareket etmemiz lazım. Bu sıkıntılardan dolayı pazar başka bir yere kayarsa bizim tekrar o turisti Karadeniz'e getirmemiz zor olacak. O yüzden Samsun'un eksikliklerin tamamlayarak çok hızlı biçimde pazarlamamız gerekiyor. Atakum ilçesinde restorant ve kafe artışı görüyoruz, bunların iç pazarla kendi dinamikleriyle dönmesi mümkün değil. 3-4 ay boyunca turizm faaliyetleri Samsun'a cansuyu olur diyebiliriz. Turizm için Samsun'da birçok iş yapıldı, zaman ve para harcandı ufak tefek eksikler yüzünden bu emeklerin boşa gitmesini istemiyoruz. Son 2 yılda yerel yönetimler tarafından yapılan ciddi tanıtım faaliyetleri var. Bunu bir bütün olarak düşünmemiz gerekiyor. Diğer parçaları da tamamlamamız gerekli. Bunlardan birisi direkt uçuşlar. Hedeflediğimiz Ortadoğu pazarı çok kalabalık ailelere sahip. Aktarma sıkıntısı yaşamak istemiyorlar. İkinci olarak ciddi altyapı eksikliklerimiz var. Turistin ihtiyaçlarını giderebileceği, keyif alabileceği alanlar oluşturmamız gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

ARAP YATIRIMI BÜYÜMEYİ ETKİLEYECEK
Trabzon'un özellikle Arap yatırımcıdan fazlasıyla istifade ettiğini ve Samsun'un da aynı potansiyeldeki turistlerden faydalanması gerektiğini kaydeden ORKASİFED Başkanı Emin Bahri Uğurlu, ''Örneğin şu anda Trabzon'da klima siparişleri on katına çıktı. Şirketler, bu siparişleri Arap yatırımcıların verdiğini söylüyor. Türkiye'nin 4,8 oranındaki büyüme oranına bakarsak, ekonomideki içeriği özel tüketim ve kamu yatırımları olarak görünüyor. Biz bu büyümeyi sanayide ve reel sektörde hissedemiyoruz. Arap yatırımlarının bu büyümede çok önemli etkisi olacak. Karadeniz'de bir an evvel turizmde istediğimiz geliri almamız lazım. Yoksa döviz ve dış ticaret açığı ekonomiyi kötü etkilemiş olur'' dedi.

MİLLİ GELİR TURİZMLE ARTACAK
Heyecanla Samsun'a gelecek yatırımcıyı beklediklerini kaydeden Uğurlu, şu şekilde sürdürdü; ''Güney'deki yatırımcının artık Avrupa yerine Samsun'a ve çevresine sanayiciyle ortak olarak yapacağı yatırım akımını da bekliyoruz. Sivil Toplum Kuruluşlar olarak biz turizmin gelişmesi için bütün lobileri kullanmaya gayret ediyoruz. Bir an evvel bölgemizde hareketlenmenin başlaması ve Samsun'un milli gelirinin artması için yatırımcıya ve turizme ihtiyacımız var. Böylelikle öz büyümedeki payımızı da almış olacağız.''

Zerrin SOMUNCU