Haberaks TV ekranlarında yayınlanan Burcu Düzgün'ün hazırlayıp sunduğu Haberin Sesi programında Eğitim Bir-Sen Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu ve Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz karma eğitimi tartıştı.

Hararetli tartışmanın yaşandığı programda Güneysi, karma eğitimin ideolojik dayatma olduğunu savunurken; Yavuz da, karma eğitime karşı çıkanların tüm okulları imam hatipe dönüştürmek gibi bir amacı olduğunu ileri sürdü.

UYGULANIRSA KAOS OLUR
Güneysu, karma eğitim mecburiyetinin 1999 yılında Temel Eğitim Kanunu'na bir madde eklenerek mecburi hale getirildiğini, kız meslek liseleri, halk eğitim merkezleri olduğu için bunun uygulanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Güneysu, "Karma eğitim mecburiyeti tıpkı şapka kanunu gibi uygulanmadı uygulanamaz, uygulanması mümkün değil. Karma eğitim mecburiyeti getirdiğinizde kız meslek liseleri, erkek liseleri var, karma eğitim mecburiyetinde bu isimler altında olamaz. Karma eğitim mecburiyeti getirdiğinizde halk eğitimlerde karma olmadan dikiş nakış kursu dahil açamazsınız. Karma eğitim mecburiyeti kalkmalı. Bilimseldir, dünyanın bir çok yerinde uygulanıyor. Karma eğitimin mecburi olarak devam ettiği ülke bir elin parmaklarını geçmez, bu da ideolojik dayatmadır. Karma eğitimde mecburiyet ortadan kalkmalıdır zaten uygulanmıyor. Yarın birileri bu mecburiyet uygulansın dediğinde kaos olur" diye konuştu.

İMAM HATİP'E DÖNÜŞTÜRÜYORLAR
Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz ise "Biz toplumsal cinsiyet eşitliğini savunuyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinde kadın öznedir nesne değildir, kadın adına karar vermeyin. İmamatip Lisesi'ndeki çocukların çoğu karma eğitime itiraz ediyorlar. Siz milletin değerleri var ve bu değerler üzerinden eğitim verilmeli diyorsunuz ama çocuklar bile bundan muzdarip. Kadın ve erkeği toplumsal yaşam üzerinden ayırmayın. Özellikle merkezi okulları İmam Hatip Ortaokulu'na çevirmek gibi bir düşünceleri var ve itiraz ettiğinde birileri kışkırtıyor deniyor, böyle bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Pirsu DÜZGÜN