Bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı yıkılma aşamasına gelen Havza ilçesindeki tarihi konağın restorasyondan sonra tekrar hayat bulacağını söyleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, konağın ilçe tanıtımına da büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

ATATÜRK 25 MAYIS 1919'DA ORADAYDI

19 Mayıs 1919 yılında Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Paşa'nın 25 Mayıs 1919'da Havza'ya giderken kullandığı yol üzerindeki tüm tarihi yapıların turizme kazandırılacağını ve tarihe sahip çıkılacağını belirten Başkan Yılmaz, "Bu yapılardan birisi de ilçede bulunan Mustafa Kemal Atatürk'ün konakladığı bu konak. Bu konağımızı biz restore ederek yeniden ihya edeceğiz" ifade etti.

'TARİHİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ'

Havza'nın Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir yeri olduğunu, Mustafa Kemal'in Milli Mücadele'yi başlatmak için Samsun'a çıktıktan sonra Havza'ya gelerek, çalışmalarını burada sürdürdüğünü hatırlatan Başkan Yılmaz, "Ata yolunun turizme kazandırılması için üniversitemizden bir heyetle daha önce buralarda çeşitli incelemelerde bulunmuştuk. İncelemelerimiz sırasında bazı tarihi yapıların yok olma tehdidi ile karşı karşıya kaldığına şahit olduk. O yapılardan birisi de Mustafa Kemal Atatürk'ün konakladığı bu konak. Şimdi bu konağımızı restore etmek için çalışmalara başladık. En kısa sürede tarihi konağımızı ilçemize kazandıracağız" dedi.