Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, biçerdöver ile birlikte hasat sezonunun başlamış olması nedeniyle bir açıklamada bulundu.

Kırmacı, '2016 hasat sezonuna girmiş bulunmaktayız. Bilindiği üzere her hasat sezonunda olduğu gibi bu yıl da İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak iyi bir hasat sezonu geçirebilmek için birlikte çalışacağız. Biçerdöver ile hasatta dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi de dane kaybının önlenmesi çalışmalarıdır. Bu çalışmalarda dane kaybını en aza indirebilmek için hepimize düşen görevler vardır. Bu görevleri yerine getirirken en hassas olması gerekenler tabii ki biçerdöver operatörleridir. Operatörler dane kaybına sebep olan unsurlara dikkat etmeli, biçerdöverlerinin gerekli bakımlarını ve ayarlarını yapmalı ve yaptırmalıdırlar. Bu konuda İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bizler hasat dönemi boyunca sahada olacağız ve gerekli denetimleri aralıksız gerçekleştireceğiz' dedi.

DANE KAYBI UYARISI

Samsun'da yaklaşık 120 bin hektar buğday ekilişinin yüzde 80'inin biçerdöverle hasat edildiğini belirten Kırmacı şöyle konuştu: '2015 yılında il genelinde yapılan 269 biçerdöver denetimi sonucunda 0,96'lık dane kaybı, müsaade edilebilir yüzde 2'lik kayba göre ilimiz ekonomisine katkısı 2 milyon 427 bin 656 TL olmuştur. Ayrıca üreticilerimize büyük görev düşmekte olup, biçerdöverle biçilen alanda dane kaybının önüne geçmek için şu hususlara dikkat etmeliler: Operatör belgesi olmayanlara hasat yaptırmamalı, olgunlaşmamış ürünlerini hasat ettirmemeli, rutubetin çok olduğu günlerde hasat yaptırmamalı, yağış olduğunda hububatın tam kuruması beklenmeli. Sabah erken ya da akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olacağından hasat yaptırmamalı. Bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli. Elekler sık sık temizlenmesini sağlamalı, biçerdöver sahibi/operatörü ile üretici arasında sözleşme yapmaya özen gösterilmelidirler. Üreticilerimiz yukarıda ifade edilen hususlara dikkat etmeyen biçerdöver operatörlerini merkezde il müdürlüğüne, ilçelerde de ilçe müdürlüklerine bildirerek yardım istemelidirler. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörlerine, merkez ve ilçelerimizde görevli 50 kontrolör arkadaşımız 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32.maddesine göre 219 TL ve 40.maddesine göre 105 TL cezai işlem yapacaklardır. 2016 hasat döneminin çiftçilerimiz için bol bereketli olmasını dilerim.'