MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulu'nda 'Kayıtdışı Ekonomi' üzerine konuşma yaptı.

Usta, kayıt dışı ekonominin Türkiye'nin öteden beri ciddi bir yapısal sorunu olduğunu, 14 yıllık AK Parti iktidarında kayıt dışılığın daha da arttığını söyledi.

KAYNAĞI BELİRSİZ 30 MİLYAR DOLAR GİRDİ
Usta, kayıt dışı kavramının kapsamının geniş olduğunu, normal yasal faaliyetler çerçevesinde yani vergi kaybına yol açan bir kayıt dışılık bulunduğunu; kara para şeklinde, konusu suç teşkil eden uyuşturucu kaçakçılığı, silah kaçakçılığı gibi faaliyetlerin de bir başka kayıt dışılık olduğunu belirterek, "Bir de bunların ötesinde, yine bir kara para şeklinde kayıt dışılık var. Ekonomimizin ciddi bir cari açık verdiğini biliyoruz ve bunun finansmanında da ekonomimiz ciddi sıkıntı çektiği için, şu anda iyisine kötüsüne, karasına akına bakmadan ülkeye bir para girişi sağlama telaşı içerisine düşülmüş durumda. Bu, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde kesinlikle başını ağrıtacaktır. Bunun terörizmin finansmanıyla da alakası var, ülkedeki betonlaşmayla da alakası var. 'Bu kara para nerede aklanıyor?' derseniz, şu yapılan beton yığınlarında aklanıyor. AKP döneminde net olarak, kaynağı belirsiz para girişi 30 milyar dolardır. Bunların büyüklüğüne bakmış olsanız, toplam girişine baksanız, bunun yüzlerce ifade edilen karşılığı vardır. Mesela, geçen yıl cari açığın 1/3'ü kaynağı belirsiz para girişiyle finanse edilmiştir" diye konuştu.

BU UTANÇ, BU ÜLKEYE YETER
Erhan Usta, Türkiye'de kayıt dışı ekonominin boyutunu ölçen bir çalışma olmadığını, geçmişte değişik metodlarla bu çalışmanın yapıldığını kaydetti. Usta, "On dört yıllık bir hükûmetin -bir yıllık değil, iki yıllık değil- bir tane kayıt dışılık çalışması ortaya koymaması çok üzüntü vericidir, çok utanç vericidir. Bakın, 2007 yılında yıllık programda 'Kapsamlı bir kayıt dışılık analizi yapılacaktır' demiş. Çalışma yapılmış mı, yapılmamış. 2008'de söylenmiş yapılmamış; 2009'da söylenmiş, yapılmamış; 2011'de söylenmiş, yapılmamış, AKP Milletvekili bir arkadaşımız Kayıt Dışı Eylem Planından bahsetti. Takvimi de Şubat 2015-Aralık 2017. 2017'de eğer bu Hükûmet devam ederse kaç yıllık olacak? On beş-on altı yıllık bir hükûmet olacak ve hala bir kayıt dışı çalışması yapacak. Bu utanç bu ülkeye yeter. 2013 yılında Türkiye'de kayıt dışı ekonomi Schneider'in çalışmasına göre yüzde 26'5'e düşmüş. 2015 yılına geldiğimizde, yine, aynı Schneider'in çalışmasına göre, yüzde 27,8'e çıkmış. Bu çalışmaya göre, Türkiye'de, son dönemde belli bir ivmeyle aşağıya doğru gelen kayıt dışılığın, son iki yılda arttığı ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

KAYIT DIŞINDA TÜRKİYE 3'ÜNCÜ
Usta, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Burada, az önceki bahsettiğimiz Eylem Planı'nda, Türkiye'nin 2015 hedefi de yüzde 25. Şu anda yüzde 27,8. Hedefin yaklaşık 3 puan üzerinde. Yani bir yıl içerisinde, iki yıl içerisinde bir hedef koyuyorsunuz, hedefin 3 puan üzerinde bir sapma var ve tam tersine, hadi, sapma, aşağıya doğru iniş olur da bir miktar saparsın ama 2013'ten sonra, kayıt dışılık yukarıya doğru artıyor. Şimdi, bu 27,8 vatandaş açısından ne ifade ediyor, bu konuştuğumuz rakam 2015 yılı fiyatlarıyla, 113 milyar TL vergi kaybıdır. Bu ciddi bir rakamdır ve burada sıralamada neredeyiz, ona bakalım. Basamakları hızla AKP döneminde tırmanıyor. 2013 yılında ilk 4'teyiz. 2015'e geldiğimizde 3'üncü sıraya yükseliyoruz. Bulgaristan en yüksek kayıt dışı, Romanya 2'nci, Türkiye 3'üncü. Başka hiçbir şeyde ilk 3'te olamıyoruz ama kötü göstergelerde ilk 3'e girmeyi başarıyoruz. Bu da kayıt dışılıkta basamakları hızla yukarıya doğru tırmandığımızı gösteren diğer bir husus.'
Usta, sözlerine 6 milyon işsizin olduğu ülkede 9 milyon sigortasız çalışanı bulunduğunu da sözlerine ekledi.