Samsun Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Eyüb Güler, SESOB'un bir sivil toplum kuruluşu (STK) olarak Samsun'da mihenk taşı ve olmazsa olmaz bir kuruluş olduğunu söyledi.

Güler, ''STK'lar halkın sesi, devlet ve halk arasında köprü durumunda. Bizler de esnafın köprüsüyüz'' diye konuştu.

İSTEKLERİMİZ GÖZ ÖNÜNDE TUTULMALI
SESOB'un 50 bine yakın küçük esnafı temsil eden bir kuruluş olduğunu kaydeden Güler, ''Bizi büyük esnaf ve küçük esnaf olarak tamamen ayırt etmek lazım. Kitlenin ayakta durması ve yaşaması için Samsunluların bize sahip çıkıp küçük esnafımızdan alışveriş yapması lazım. Esnafımız her zaman devletinin ve milletinin yanında oldu. Bizler de odaların başkanı olarak her zaman esnaf için çalıştık. Devletten de milletten de beklediğimiz bize sahip çıkmalarıdır. Samsun'da 50 bin kişinin idare edildiği bir STK'yız. Bunun hiç kimse farkında değil. Bizim isteklerimiz göz önünde tutulmalı. Fazla bir şey isteyen ve ağlayan bir kesim değiliz. Her zaman devletimize milletimize yardımcı olan bir kuruluşuz. Bu ülkeyi idare edenler de bize saygı göstermek, bizimle ilişki içinde olmak zorundalar. Çünkü biz mihenk taşıyız, olmazsa olmaz bir kuruluşuz. Kimseye de bu zamana kadar saygısızlık yapmadık, provokasyon yapmadık'' ifadelerini kullandı.

KOLTUKLARIMIZIN HAKKINI VERMELİYİZ
Türkiye'de demokrasinin tam olmasını istiyorsak sivil toplum kuruluşlarına gereken önemin verilmesi şart olduğunu söyleyen Güler, şunları söyledi: ''Demokrasinin en büyük göstergesi de siyasete katılım ve insanların kendi düşüncelerini rahat ifade edebilmesi. Sivil toplum kuruluşları sadece düşüncelerini ifade eden değil, aynı zamanda proje üreten bilimsel araştırmalar yapan barışçıl bir yapıya sahip. Biz de bunu her zaman gösterdik. Ancak ülkemizde bu tip araştırmalar yapan STK'lar korkulan ve devlete düşman olarak algılanıyor. Halbüki STK'lar devletin yapmış olduğu çalışmalara yardımcı destek olan kurumlar. Bu iş birliği ülkemiz için büyük yarar sağlar. STK'lar halkın sesi, devlet ve halk arasında köprü durumunda. Bizler de esnafın köprüsüyüz. 40 yıllık bir kahvenin hatrı vardır esnaf ve sanatkar bunu asla unutmaz. Kendisine bir adım gelene beş adım gider. Problemlerin çözümü için herkes bir koltukta oturuyor ama bu koltukların değerini vermek mecburiyetindeyiz. Tek amacımız halka hizmet olmalı. Fesatlıkla, başka düşüncelerle bu koltuklarda oturamayız. Hep beraber halkımıza milletimize, esnafımıza faydalı işler yapabilecek konuları görüşüp milletin hayır duasını almalıyız.''

Zerrin SOMUNCU, Kübra SÜER