Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 7 Ocak 2015 tarihinde imzalanan protokolle kapsamında Türkiye genelinde pilot olarak seçilen 6 ildeki 13 hastanede 'Manevi Destek Birimi' kuruldu. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 5 ay önce hizmete giren birimde 2 manevi destek uzmanı görev yapmaya başladı. Görevliler 5 ayda hasta, hasta yakını ve hastane personeli olmak üzere toplam bin 500 kişi ile yüz yüze görüşme yaptı. Görevliler, hasta ve hasta yakınları gelecek kaygısı, ölüm korkusu, vücut bütünlüğünün bozulacağı kaygısı gibi endişeler gibi konularda konuştu.

MANEVİ DESTEK SAĞLIYORUZ
Manevi Destek Birimi'nin çalışmaları hakkında bilgi veren Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Sibel Arı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 7 Ocak 2015 tarihinde imzalanan protokolle bu alanda çalışmaların başladığını belirterek, "Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alanda lisansüstü eğitim çalışması olan uzmanlar görevlendirildi. Görevlendirilen personellerin katkısıyla yürüttükleri bu hizmette talep eden hastalara, hasta yakınlarına ve hastane personeline dini-manevi konularda danışmanlık moral, motivasyon ve manevi destek sağlıyoruz" dedi.

ÖNEMLİ İŞLEVLERİ OLACAK
Başhekim Yardımcısı Dr. Arı, hastanedeki tedavisi boyunca hayati kaygıları da içinde barındıran bir süreçten geçen hastaların manevi yönden desteklenmesi ve hastalık dolayısıyla yaşadıkları endişelerden kurtulmalarının tedavi sürecinde önem arz ettiğini söyleyerek, "Bu nedenle manevi destek birimlerinin önemli işlevlerinin olacağına inanıyoruz. Manevi Destek Birimi'nin hastanede görevli sosyal danışmanlık uzmanlarıyla ortak hareket edeceği bir yapı oluşturduk. Hekimler ve servis sorumluları tarafından yönlendirilen ilgili görevliler, ihtiyaç duyan tüm hasta, hasta yakını ve personellere ulaşıyor" diye konuştu.

Eşi hastanede tedavi gören 65 yaşındaki Erdal Güngör, manevi destek birimi uygulamasından çok memnun olduğunu belirterek, "Zaman zaman bizi ziyarete geliyorlar. Dini konularda bize yardımcı oluyorlar. Başka konularda da onlarla görüşebiliyoruz. Hastamızın tedavisi yapılıyor ancak bu uygulama hasta yakını olarak bize de destek veriyor" dedi.