Eski Türk filmleri, enteresan senaryolarıyla bir dönem kah güldürüp kah ağlattı zamanın sinema tutkunlarını. Günümüzde de halen izlenen Türk filmlerinden en az iki replik vardır hepimizin hafızasında. Bakalım neler çıkacak Türk Sineması'nın tozlu raflarından.

Amca, size baba diyebilir miyim?

Bu garip soru cümlesi de filmde baba hasretiyle yanıp tutuşan küçük çocuğun, sokakta tanıştığı bir adamı çok severek onu babasının yerine koymak istemesiyle ilişkilidir. Fakat çocuğun bilmediği bir şey vardır; baba demek istediği adam, gerçekten kendi babasıdır…

Güzel olduğunuz kadar, küstahsınız da!

Yeşilçam'ın güzel hanımlarının, filmin esas oğlanı tarafından maruz kaldığı iltifattır, 'Güzel olduğunuz kadar küstahsınız da' Bu cümlenin sonrası malumdur: Tutkulu bir aşk başlar ikilinin arasında.

Atıl Kurt!

Replik, Tarkan filminde ortaya çıktı. Tarkan'ın yol arkadaşı kurda, zor durumda kaldığında 'Atıl kurt!' demesi yeterliydi.

Tarkan: Gümüş Eyer, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Gümüş Eyer isimli çizgi romandan uyarlanan 1970 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın filmle aynı addaki çizgi romanına sadık kalınarak çekilmiştir. Tarkan serisinin ikinci filmi olan bu filmde ilk film ve devam filmlerinde de olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

Tarkan'ın devam filmi olan yapımda Alan Kumandanı Kostok'un Avrupa Hun İmparatoru Attila'nın beylerinden Altar'a ait olan gümüş eyeri ele geçirme ve Altar'ın soyunu kurutma çabaları işlenmektedir.

Senin annen bir melekti yavrum:

Bu replik de çocuğunu annesinin öldüğünü söyleyerek kandıran bir babanın masum yalanıdır. Baba, anneye çok kızgındır, ancak eski eşini hala sevmektedir. Sürekli annesini soran çocuğuna annesini anlatıp üzülmektense, kısa ve öz bir cümleyle anneyi tarif etmeye çalışır. Filmin sonunda da zaten tüm gerçekler ortaya çıkar. Küçük kız annesinin yaşadığını, babası da eşinin gerçekten melek gibi bir insan olduğunu öğrenir.

İlginç bir diyalog:

- Beni sevdiğini söyle.

- Hayır.

-Beni sevdiğini söyle!

- Hayır.

- Beni sevdiğini söyle!

- Seni seviyorum

- Yalannn söylüyorsun!

Biz ayrı dünyaların insanlarıyız:

Ayrılık sahnelerinde, gerekçeyi açıklayan cümlelerdendir, 'Biz ayrı dünyaların insanlarıyız.' Genelde kız zengin fabrikatör kızı, erkekse fakir fabrika işçisi yada fabrika işçisinin oğludur.

Unutulmayan replikler

- N'olur doğruyu söyleyin doktor, yaşayacak mıyım?

- Neden ağlıyorsun anneciğim? Hayır yavrum ağlamıyorum. Gözüme toz kaçtı.

- Benim de senin yaşlarında bir oğlum vardı evladım.

-Hayır, siz kovmuyorsunuz, ben istifa ediyorum.

-Evlenince pembe panjurlu bir evimiz olacak.

-Bu resimdeki amca kim anne?

-Parayla saadet olmaz evladım, bunu sakın unutma.

- Nayır, nolamaz.

- Reca ederim duygularımla oynamayın.

- Tanrım, ne kadar bedbahtım.

- Parayla saadet olmaz.

- Sizi ebediyete kadar bekleyeceğim.

- Durun! Bu nikah kıyılamaz.