Başbakan Binali Yıldırım, cuma namazını Başyazıcıoğlu Camii'nde kılmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'İngiltere'de Avrupa Birliği konusunda yapılan referanduma' ilişkin sorusuna Yıldırım, 'İngiltere seçmeni birlikten ayrılma yönünde bir irade ortaya koydu. Dolayısıyla aldıkları bu karar İngiltere halkı için ümit ederim doğru ve hayırlı bir karardır. Bizim bunun üzerine söz söylememiz çok bir anlam ifade etmez ama bu kararın asıl muhatabı olan AB, bu gelişmeyi çok iyi okumalı ve gelecek vizyonunu tekrar gözden geçirmelidir. Kapsayıcılığını, kuşatıcılığının bütün üyeleri içine alacak şekilde ideal bir noktada olmadığı anlaşılıyor. Burada bir memnuniyetsizlik söz konusu olduğu bu referandumla ortaya çıkmış oluyor. Yıllardan beri Türkiye, AB yolunda çalışan bir ülke. Bu ve buna benzer gözlem ve tespitlerimizi biz çeşitli vesilelerle karar mercileriyle paylaştık. Biz, birliğin güçlenerek gelecekte devamından yanayız. Bu, Avrupa'nın barışı bölgenin istikrarı için önemli bir konudur. Ancak, bu konuda AB kendi diğer bölge ülkelerinden soyutlayan bir anlayışı terk etmesi gerekir. Daha kucaklayıcı bir gelecek arayışında olmalıdır. Kısacası, İngiliz seçmeninin kaygısını iyi okuması birliğin gelecekteki durumu hakkında da önemli sonuçlar doğuracaktır' ifadelerini kullandı.

CAMERON'A TARİHİ CEVAP

Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti: 'Kampanya esnasında Sayın Cameron İngiltere'nin birlikte kalması için kampanyasını Türkiye üzerine oturtmasına rağmen Türkiye üzerinde acayip laflar etmesine rağmen İngiliz seçmeni bu sözlere itibar etmemiş, Türkiye hakkındaki düşüncelerinin doğru olmadığını da bu kampanyayla Sayın Cameron'a bildirmiştir. Türkiye'ye vade biçen Cameron'a İngiliz halkı tarih vermiştir, vade biçmiştir.'

REFERANDUM BAHSİ

Başka bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB süreci konusunun referanduma götürülebileceği yönündeki açıklamalarına ilişkin sorusu üzerine Yıldırım, 'Gayet tabii Türkiye'nin birliğe tam üyelik süreci tamamlanıp, tam üyelik kararı verilmesi aşamasında bu kararı Türk milleti verir, bundan doğal bir şey yok. Biz, gerekli çalışmaları yaparız, hazırlıkları tamamlarız o gün geldiğinde nihai kararı verecek olan millettir, çünkü milletin geleceğini ilgilendiren bir konudur' açıklamasında bulundu.

"SAYIN KILIÇDAROĞLU İSTİHAREYE Mİ YATMIŞ ?"

Kılıçdaroğlu'nun MHP'deki son gelişmeler çerçevesinde, bazı MHP'lilerin AK Parti'ye geçeceği yönündeki iddialarının sorulması üzerine Başbakan Yıldırım, 'Sayın Kılıçdaroğlu istihareye mi yatmış? AK Parti, tarihi geçmişi ve geleneği olan bir parti olduğu gibi aynı zamanda da AK Parti'nin önemli ilkelerinden biri diğer partilerin iç meseleleriyle ilgilenmemektir. Bunu etik ve doğru bulmaz. MHP'nin bir süreden beri kendi iç siyasi sorunu olduğu bilinen bir gerçek ama biz inanıyoruz ki MHP'nin de köklü bir geleneği var. Bu sorunlardan bir an önce sıyrılacak ve ülkenin, milletin geleceği için istiklali için o güzel fikirlerini kamuoyuyla paylaşmaya devam edecek' dedi.

TERÖRE DESTEK VEREN BELEDİYELER

Teröre destek veren belediyelerle ilgili düzenlemeye ilişkin soruya Yıldırım, 'Bizim bu konudaki görüşümüz çok açık. Milletimiz şunu çok iyi bilsin, teröre açık seçik desteği ortada olan hiçbir kurum ve kişiye müsamaha ile bakamayız. Şehit kanlarımızla sahip olduğumuz bu vatanın tek karış toprağına göz dikenlere asla ve asla hiçbir müsamaha gösterilmez. Bunların sıfatı konumu ne olursa olsun, yaptıklarının karşılığını mutlaka göreceklerdir' cevabını verdi.