Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi Kasım ayı 24. birleşimi Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis gündem maddelerinin görüşülmesi öncesinde Samsun'da devam eden projeler ile ilgili meclis üyelerine bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kıranköy toplu konut ihalesinin yapılacağını ve 953 konutun 1. etap olarak ihale edileceğini belirtti.
KIRANKÖY'DE BÜYÜK HAMLE
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin şehir merkezini daha modern ve yaşanabilir hale getirmek ve insanların yaşam konforunu artırmak amacıyla yürüttüğü kentsel dönüşüm projelerinden olan Kıranköy'de başlayan hamlenin o bölgeyi kalkındırması açısından oldukça büyük önem arz ettiğini kaydeden Yılmaz, ihalenin 26 Kasım'da gerçekleştirileceğini söyledi. Başkan Yılmaz, 953 konutluk ihalenin ilk aşamasının gerçekleştirilmesi durumunda Kıranköy'de büyük bir dönüşüm başlayacağını ifade etti. Yılmaz, Cumhuriyet Meydanı projesi kapsamında meydandaki kapalı otoparkı yıkıp yerine 2 katlı bir otopark yapmayı planladıklarını açıkladı.
'ESNAF MAĞDUR DA MUTSUZ DA OLMAYACAK'
Gülsan Sanayi Sitesi'nin kaldırılıp yerine şehrin nefes alacağı bir peyzaj alanı oluşturmak istediklerini de meclis üyeleri ile paylaşan Başkan Yılmaz, "Gülsan Sanayi Sitesi 1987 yılında hakları bitmiş imarsız bir alan. Ora ile ilgili şimdi öncelikle kamulaştırma hamlemiz var. Kamulaştırma ile imarsız olan mülkiyetleri satın alacağız. Buradan şunu bütün samimiyetimle söylüyorum ki bunlar bizim tamamen kamulaştırma kanunu kapsamında yargı mercilerine başvurarak işleyecek olan bir süreç olacak. Hiçbir şekilde hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. Asla esnafımızın mutsuz olmasını istemiyoruz. Buradaki mülkiyet sahipleri hakları ne ise onu alacak. Biz kimsenin hakkını alıp vebale girmek istemiyoruz. Bu yüzden Gülsan Sanayi Sitesi'nde yapacağımız dönüşümü en adil bir şekilde yapacağımız hususunda kimsenin şüphesi olmasın. Biz kıymet takdirlerini yargıya yaptıracağız. Ancak yargı süresini beklemek istemeyen ve 'gelin anlaşalım' diyenlerle de oturup anlaşacağız. Yaptığımız yapılanma ile o teneke mahallesinden kurtulacağız" diye konuştu.
'GÜLSAN YEŞİL ALAN OLACAK ŞEHİR NEFES ALACAK'
Gülsan yıkıldıktan sonra yerine ne yapılacağını merak edip soranlara da yanıt veren Başkan Yılmaz, "Gülsan yüzde 90 oranında yeşil alan olacak ve şehrin nefes aldığı bir peyzaj alanı olarak kullanılacak. İçerisine sadece bir peyzaj alanında olması gereken dini ve eğitim tesisi gibi gerekli küçük donatılar ekleyeceğiz. Ama bunların dışında asla ticarete ve büyük kütlelere dönük yapıları buraya sokmayacağız. Orası pırıl pırıl cennet görünümlü bir yer olacak" ifadelerini kullandı.
'10.10.2016'DA RAYLI SİSTEM TEKKEKÖY'DE OLACAK'
Şehrin prestijini artıran ve Samsun'u bambaşka bir görünüme kavuşturan raylı sistemin Gar ile Tekkkeköy arasında yapılan 14 kilometrelik hattın 10.10.2016'da bitirileceğini ifade eden Başkan Yılmaz, raylı sistem inşaatı sırasında yapılan çalışmalardan bahsetti. Meclis konuşmasında kent estetiği konusuna vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Estetik meselesi büyük maliyetler getiren bir olay değil. Bu sorunu çözmenin temelinde bakış açımızı değiştirmek yatıyor. Vatandaşımıza kent estetiğinin önemini biz anlatacağız. Bakın Çiftlik Caddesi bitti. Oraya başlamadan önce vatandaş oldukça tepkiliydi. Ancak bittikten sonra herkes yapılanın ne kadar doğru olduğunu konuşur oldu. Şu anda Çiftlik Caddemiz Türkiye'de örnek oldu. Başka büyükşehir belediyelerinden gelip bura ile ilgili bizden bilgi alanlar bile var. Şimdi süratle Cumhuriyet Meydanı'na, Irmak Caddesi'ne gireceğiz. Bu konuda kararlılığımın herkes tarafından bilinmesini istiyorum" açıklamasını yaptı.
BELEDİYE BAŞKANLARINA SESLENDİ
Kendi ilçelerinde estetik konusunu uygulamak isteyen ilçe belediye başkanlarına da seslenen Yılmaz, "Bu işin bedeli ve maliyeti ile ilgili şunu bilin ki hiçbir şeyden kaçınmayacağım. Gerekirse kredi kullanırım borç bulurum yine de başkanlarımıza o parayı veririm. Çünkü binaların cephelerinin iyileştirilmesi ilçelerimizin prestijini daha da artıracak" şeklinde konuştu.
'YARGI ÇOK HATALI KARARLAR VERİYOR'
Samsun'da son dönemlerde hak etmediği oranda kaçak yapılaşmanın olduğunu kaydeden Başkan Yılmaz, kaçak yapılarla mücadele konusunda da kararlılıklarını sürdüreceklerini kaydetti. Son olarak Saathane'de devam eden proje ile ilgili olarak konuşan Başkan Yılmaz, şunları söyledi: "Saathane'de bir mücadelenin içindeyiz. Orayı kazdıkça eski bir uygarlık çıktı. İki tane sur var. Biri Danişmentliler biri de Selçuklular döneminden kalma sur. Biz o surların üzerine gecekondu yapmışız. Böyle bir şey olur mu? Ben utanıyorum. Biz böyle bir halk değiliz. Bu kadar açgözlü nasıl olabildik? Baraka dükkanlar yapmışız orada zeytin satmışız. Ve şimdi orayı genişletirken yaptığımız mücadelede bilirkişilerin etkisiyle yargı çok hatalı kararlar veriyor. Ama biz mücadele edeceğiz. Bu mücadeleyi taşıyabileceğimiz noktaya kadar taşıyacağız. Saathane'yi bırakın Karadeniz'i Türkiye'de geçmişe saygının en kuvvetli belirtilerini yüreğinizde hissettiğiniz bir donanıma kavuşturacağız. Pırıl pırıl bir tarihsel mirası orada ortaya çıkaracağız."
BAŞKAN YILMAZ'DAN DOKTOR AYNUR DAĞDEMİR'E VEFA
Başkan Yılmaz'ın mecliste projeler ile ilgili olarak verdiği bilgiler sonrasında gündem maddeleri görüşüldü. 33 gündem maddesinin görüşüldüğü mecliste maddeler oy birliği ile onaylandı. Toplantı sonunda özel bir hastanede katledilen Opr. Dr. Aynur Dağdemir'in ailesine tekrar taziyelerini ileten Yılmaz, Aynur Dağdemir'in adının evinin bulunduğu sokağa verilmesi konusunda meclis üyelerine öneri sundu. Bu öneri de meclis üyeleri tarafından kabul gördü.