İthal ürünlerin piyasaya girmesiyle 30 liraya kadar düşen etin kilosu şap hastalığının görülmesiyle yeniden 35 liraya kadar yükseldi.

Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, şap hastalığının kırmızı et piyasasına etkisiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

'SAMSUN'DA FİYAT 5 LİRA DAHA ARTTI'

Samsun'da besicilik yapanlardan yüzde 30'unun bu hastalıktan etkilendiğini dile getiren Başkan Şen, 'Şap hastalığı, 'Nepal virüsü' denen bir hastalığın hayvanlara bulaşmasıyla oluyor. Bu hastalık, hayvana bulaşır bulaşmaz direkt kalbe etki ederek ölüme yol açıyor. Bu sebepten dolayı besicilerin hayvanlarının bazıları telef olmuş durumda. Bu da haliyle kasaplara olumsuz yönde etki ediyor. Kasaplar, ithal mal geldi diye et fiyatlarının ucuzlamasını beklerken, bu hastalığın hayvanlara bulaşmasının ardından et fiyatları eskisinden de daha fazla arttı. Samsun'da et fiyatları 4-5 lira arasında yükseldi. Fiyatların artmasıyla beraber olan yine esnafımıza ve vatandaşa oldu. Samsun'daki besicilerin yüzde 30'a yakını bu hastalıktan etkilendi. Özellikle Suluova, Vezirköprü, Bafra, Alaçam, Çarşamba ve Ladik'te besicilik yapanlar bu hastalıktan dolayı zor duruma düştü' dedi.

'ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN SEBEBİ BU HASTALIK'

Bu hastalığa yakalanan hayvanların etinin sağlıksız olmadığını belirten Başkan Şen, 'Hastalık, direkt kalbi vurarak hayvanı telef ediyor. Hayvanı, ölmeden önce yakalayıp keserseniz herhangi bir sıkıntı yok. Eti sağlıksız değil ama hazırlıksız yakalanınca birçok besinin hayvanı bu hastalık yüzünden telef oldu. Bu yüzden dolayı ağırlarda malların sayısı azaldı. Fiyatların tekrardan ucuzlaması için, ithal malların sayısının acil olarak artması gerekiyor. Ülkemize daha çok canlı hayvanın giriş yapması, et piyasasını daha aşağıya doğru düşürür diye ümit ediyoruz. Bu hastalıktan önce Samsun'da etin kilo fiyatı 30 liraya kadar düşmüştü. Şimdi ise bu olaylardan sonra kıymanın kilosu 32 lira, kuşbaşı 37 lira, bonfile 60 lira ve biftek de 45 liradan alıcı buluyor' diye konuştu.