Memur-Sen Konferedarasyonu'na bağlı Diyanet Sen'in Genel Başkan Yardımcısı Hacıbey Özkan, müftülere nikah izni verilmesinin 2007 yılından beri peşinde oldukları istekler arasında yeraldığını ifade etti.

Özkan, dini nikah konusunda 2007 yılından itibaren çalışma yaptıklarını ifade ederek, "Yatığımız çalışma sonucu, dini ve resmi nikah ayrımının ortadan kaldırılmasını, tek elden kıyılmasını talep etmiştik. Bu, bizim talebimizden ziyade halkımızın talebiydi. İmamlarımız zor durumda kalıyorlardı. Bazı cezai müeyediler ortaya çıkıyordu. Yapılan çalışma neticesinde nikah kıydırmak isteyen kardeşlerimiz müftülüklere müracaat ettiklerinde, hem dini, hem de resmi nikahını kıydırmış olacaklardır" dedi.

AYRIM ORTADAN KALKTI

Bunun hem halkı rahat ettireceğini hemde din görevlilerini sıkıntısını ortadan kaldıracağını belirteren Özkan, "Nikahın dinisi veya resmisi yoktur. Bu ayrımın kalkması gerekiyor. Nikahın şakası olmayacağına göre, nikah nikahtır. Ciddiside nikahtır, şakası da nikahtır. Bunun doğru dürüst kıyabilinmesi için ikilemin ortadan kalkmış olması bizi sevindirmiştir. Bu da sendikamızın kazanımları arasında halkımıza sunuyoruz" diye konuştu.

CHP'Lİ KADINLARDAN İMZA KAMPANYASI

CHP'li kadınlar, muhtarlara ve müftülere resmi nikah kıyma yetkisinin verilmesine karşılık olarak imza kampanyası başlattı. CHP İl Kadın Kolları Başkanı Hatice Çakır, "Bu, kadını eşit vatandaşlık haklarından mahrum etmektir" dedi

CHP İl Kadın Kolları, "Resmi nikah kıyma yetkisi muhtarlar ve il-ilçe müftülerine verilmesin" adıyla imza kampanyası başlattı. Konuyla ilgili olarak CHP İl Kadın Kolları Başkanı Hatice Çakır, kadın kolları üyeleriyle birlikte Atakum İlçe Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi.

MÜCADELEYE DEVAM

Alınan karara tepki gösteren Çakır, "Kadını öncelemeyen bu zihniyet, kadınların ve çocukların haklarını yok sayıyor. 'Sıcak aile' söylemi altında sosyal hayatı dini referanslara göre dizayn etmeyi kendisine görev ediniyor. CHP'li kadınlar olarak sormak istiyoruz, Türkiye'nin tek sorunu muhtarlara ve müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesi midir? Kadınlar ölüyorken, öldürülüyorken, tecavüze uğruyorken, yaşama hakları gasp ediliyorken, Medeni Kanun'un kadınlara tanıdığı haklardan neden rahatsız oldunuz? Müftülerin görev tanımı ile yakından uzaktan ilgisi olmayan bu söylem, Türkiye'nin din esaslı yönetilmesi amacının önemli bir ifadesi, gericiliğe bu topraklarda yer açılması gayretinin göstergesidir. Bu uygulama, kadını eşit vatandaşlık haklarından mahrum etme uygulamasıdır. Biz Atatürk devrimlerinin uygulayıcısı kadınlar olarak AKP'nin karanlığına karşı aydınlık mücadelemize devam edeceğiz" diye konuştu.

Bayram OK - Barış BUDANOĞLU