Ordu'da 'Zeka Küpü Laboratuvarı'nda 2 öğrenci tarafından bisiklet sürücülerinin trafikte rahat seyahat edebilmesi ve kazaların önlenmesi amacıyla 35 liralık maliyetle 'akıllı tişört' buluşu gerçekleştirdi.

Ordu'da bulunan Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) bünyesinde oluşturulan 'Zeka Küpü Laboratuarı'nda deneyler yapan yetenekli öğrenciler ilginç buluşlara imza atıyor. Buğra Kılıçtaş-Mert Çuhacı adlı öğrenciler geliştirdikleri akıllı tişört buluşu sayesinde bisiklet sürücüleri giyecekleri tişört sayesinde arkadan gelen araçlara gidecekleri yönlerle ilgili işaret vermek fırsatı bulacak. Bu tişörtü giyen sürücü, sırtında bulunan led lambalar sayesinde sağa veya sol yöne gideceğini arkadan gelen motorlu araç sürücüsüne bildirebilecek.

Buluş hakkında bilgi veren Buğra Kılıçtaş- Mert Çuhacı, sistemin çalışma şeklini şöyle anlattılar: 'Bisiklet sürücüsünün giyeceği tişörtünün üzerinde bir adet eğim sensörü, bir adet programlayıcı kart ve arka tarafta bisikletin döneceği yönü gösteren ledler bulunuyor. Bu sistem ile bisikletin döndüğü yönü tişört otomatik olarak algılıyor ve üzerindeki ledler arkadaki araçlara sinyal veriyor. Bu saye de muhtemel kazaları önleneceği gibi bisiklet sürücülüğünü daha güvenli hale getirmek mümkündür. Sistem iki adet kalem pil ile çalışıyor. Piller kolayca değiştirilebilir, uzun süreli yolculuklarda da kullanılabilir. Sistemin maliyeti 30-35 liradır.'