Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriyeli misafirlere vatandaşlık açıklamasına destek verdi.

Geçtiğimiz günlerde muhacir çocuklarına bayramlık kıyafet dağıtan Başkan Genç, bu kez çocukların yüzünü bayramlık ayakkabı ile güldürdü. Başkan Genç, Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve eşi Nimet Genç ile Kardeşeli Yardımlaşma Derneği Başkan Vekili Doç. Dr. Metin Yılmaz, Kültür ve Sosyal İşler Birimi Müdürü Hamza Aygün'ün de katıldığı etkinlikte çocuklarla tek tek ilgilendi.

"Kardeşliğin fotoğrafı"

Canik'te kardeşliğin fotoğrafını yansıttıklarını belirten Başkan Osman Genç, 'Aynı karından olmasak da aynı dinin mensupları olarak biz kardeşiz. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan mazlum insanlar muhacirdir. Biz de ensar olarak medeniyetimize yakışır şekilde görevimizi yerine getiriyoruz. Farklı ülkelerden Samsun'a gelen mazlum insanlar bu şehrin misafiridir ve bize emanettir. Biz de bayramı ülkelerinden yüzlerce kilometre uzakta geçirmek zorunda kalan misafir çocuklarımızın bayrama bayram gibi girmelerini istedik' dedi.

"İsabetli ve bize yakışır karar"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyeli misafirlere vatandaşlık müjdesi vermesine de değinen Başkan Osman Genç, 'Kardeşlik demek aynı karından olmak demek değildir. Aynı inanca sahip olanlar kardeştir. Biz Suriyeli kardeşlerimizle Osmanlı zamanında zaten aynı ülkenin insanları olarak kardeşçe yaşadık. Bugün her ne kadar sınırlarımız ayrı görünse de gönüllerimiz bir. Aynı toprakların insanlarıyız. Her iki ülke insanları arasında akrabalık bağları var. Biz Suriyeli misafirlerimizi kardeşlerimiz olarak görüyoruz. Dolayısıyla sayın Cumhurbaşkanımızın Suriyeli kardeşlerimize vatandaşlık müjdesi son derece isabetli ve Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışır bir karardır' diye konuştu.

"Canik'ten çok yönlü çalışma"

Canik Belediyesi olarak Cumhurbaşkanının açıklaması ile ilgili daha önce önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Başkan Genç, 'Suriyeli kardeşlerimiz ülkelerinden zorunlu bir göçle ülkemize geldiklerinde Canik Belediyesi olarak ilçemize gelen kardeşlerimize hemen kucak açtık. Öncelikle tespit çalışmaları yaparak ihtiyaçları ve yapılması gereken yardım çalışmalarını tespit ettik. Aile durumları, eğitim durumları, ekonomik durumları tespit ettiğimiz başlıklar arasındadır. Bu tespitlerimizden sonra çalışmalara başladık. Suriyeli kardeşlerimiz ülkemiz vatandaşı oldukları takdirde Canik'te kolay ve uyumlu bir geçiş yaşanacaktır' ifadelerini kullandı.

"Yüzlerce çocuk Türkçe öğrendi"

Belediye olarak yaptıkları çalışmalara değinen Başkan Genç, şunları söyledi: 'Ülkemizde yaşayan muhacir kardeşlerimizin ve çocuklarının uyum sorunu yaşamamaları ve yaşanacak problemleri en aza indirmek için belediye olarak eğitim merkezlerimizde dil kursları düzenliyoruz. Yüzlerce misafir çocuğumuz Türkçe öğrendi. Biz belediye olarak gerekli uyum çalışmalarını yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Aynı inancın mensupları olarak kardeşimiz gördüğümüz Suriyeli misafirlerimizle tıpkı Osmanlı İmparatorluğu zamanında olduğu gibi kardeşçe yaşayabiliriz. Yani bize göre Sayın Cumhurbaşkanımızın Suriyeli kardeşlerimize kardeşlik ve birlik-beraberlik ayında vatandaşlık müjdesi vermesi son derece anlamlıdır' dedi.

Kardeşeli Yardımlaşma Derneği Başkan Vekili Doç. Dr. Metin Yılmaz da Başkan Genç'e duyarlılığından dolayı teşekkür etti.