Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (SESOB) Başkanı Hacı Eyüb Güler, Irak, Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden Samsun'a gelip kayıt dışı işyeri açan kişilerin haksız rekabet yaratarak esnafın düzenini bozduğunu savundu.

MALİYEDE 15, ODADA 7
Kayıt dışı işyerinin büyük bir problem olduğunu söyleyen Güler, ''Samsun'da bu tip kayıt dışı çalışan işyerlerinin fazla olduğunu görüyoruz. Şu anda maliyede kayıtlı 15 işyeri var ama esnaf sicil kaydı olarak 7 esnaf bulunuyor. Yani 8 işyeri şu anda kanunsuz biçimde çalışıyor. Bu sayıların dışında daha çok iş yeri açan ve çalıştıran var. En büyük sıkıntımız bu. Türkiye şartlarında esnaflık yapmak artık kolay değil. Bizim de kendimize göre sıkıntılarımız var. Her isteyen istediği gibi işyeri açamıyor. Örneğin, berberlik mesleğinde, bir kalfa 5 yıl çıraklık eğitim merkezinde kursa gidip ustalık belgesi alır ve işyerini öyle açar. Bizim kendi kalfamızda bu şartlar aranırken Irak ve Suriye'den gelmiş birisi bu şartları sağlamaksızın bir berber açtığı zaman, bize büyük sıkıntılar doğuruyor. İç düzenimiz bozuluyor ve haksız rekabet oluyor. Bunun kontrolü en baştan yapılmalı'' diye konuştu.

KİMSE AÇ KALSIN İSTEMİYORUZ
Kayıt dışı işyerlerinin daha fazla artmasıyla ileride kanunların çiğnenip, kamu düzeninin bozulacağını kaydeden Güler, ''Elbette, biz kimsenin aç kalmasını ve sürünmesini istemiyoruz. Kültürlerini, güzelliklerini şehrimize yansıtsınlar ama kanunlar ölçüsünde yapsınlar. Bunların kanuni yönden kontrol altına alınması lazım, zaten biz kendi içimizde sıkıntı yaşarken dışarıdan gelenler kötü örnek oluyor. İpin ucu kaçar, o yüzden bunların hepsinin kontrol altına alınmasını istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU