Başbakan Binali Yıldırım, "Her nüshadan damga vergisini kaldırıyoruz. Taksini ve aracını yenileyeceksen ÖTV'siz aracını yenileyebileceksin. Doğal afetlerle, tutukluluk ve sabotaj gibi nedenlerle ekonomik kayba uğrayan yatırımcılar, sigortalı çalışanların süresi dolmuş borçlarını bir yıla kadar erteliyoruz. Terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarının bir tanesinden araç alacağı zaman ÖTV alınmayacaktır" dedi.

Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Ekonomi paketlerini açıklayan Yıldırım, yatırımcılara kolaylık sağlaması açısından reform niteliğinde ciddi düzenleme yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

"Şirket kuruluşlarında damga vergisi diye bir şey var. Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz. Bir tane sözleşme yaptınız. Bu sözleşmeden 10 nüsha istiyorlar. Her nüshadan damga vergisi alıyorlar. Bunu kaldırıyoruz. Bir nüshadan vergi verdiğiniz zaman bitiyor. Daha işe başlamadan ilave yükler geliyor. Bu yüklerden de kurtulmuş oluyoruz. Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olanlara da bu damga vergisi muafiyeti getiriyoruz. Dolayısıyla cebinden daha az para çıkacak. Yükte hafif pahada ağır işlerle uğraşan yatırımcıların tedarikçileri arasındaki sözleşmelere de damga vergisi istisnası getiriyoruz. Diyelim ki, bir teknolojik yatırım yapacaksınız, bununla ilgili bir sözleşme yaptınız. Buna da damga vergisi yok. Firmaların, iş adamlarının, yurtdışı fuar ve katılımlarıyla ilgili işlerinde de damga vergisini kaldırıyoruz."

"Terör mağduru vatandaşlarımızın bu mağduriyeti gideriliyor"
Türkiye'yi yatırımlar için güçlü bir cazibe merkezi haline getirecek adımları attıklarını kaydeden Yıldırım, "Bir dünya devi firma var. Türkiye'yi bölgesel üst yapmaya karar verdi. Bu kararı verince, Türkiye'den 70 tane ülkeyi Orta Doğu'da, Afrika'da yönetmeye karar verdi. Buna kurumlar vergisi muafiyeti getiriyoruz. Buradan yönetince buradan insan çalıştıracak, buranın ekonomisine katkı sağlayacak, bilgi birikimi olacak ve Türkiye bu anlamda diğer ülkelere göre fark oluşturacak" açıklamasında bulundu.

Yıldırım, "Tarım, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalarda, 5 yıl arazilerden teşvik süresi boyunca emlak vergisi alınmayacaktır. Bu da reform niteliğinde bir düzenlemedir. Doğal afetlerle, tutukluluk ve sabotaj gibi nedenlerle ekonomik kayba uğrayan yatırımcılar, sigortalı çalışanların süresi dolmuş borçlarını bir yıla kadar erteliyoruz. Böylece terör mağduru vatandaşlarımızın bu mağduriyeti gideriliyor. Onların elinde olmadan bu şartlar oluştuğu için bir bedel yüklemiyoruz. Geçmişte vergi ve prime yönelik vecibelerini yerine getiremeyen vatandaşlarımıza bir şans daha veriyoruz" diye konuştu.

Yurtdışında herhangi bir yatırımcıyı Türkiye'de değerlendirmek açısından yapılan çalışmalar hakkında ise Yıldırım şunları söyledi:
"Türkiye bunu rahatlıkla getirecek ve bunu getirdi diye anan kim, baban kim, nereden aldın, nereden verdin yok. Bir istisnası var, bu kara para ve terör kaynaklı bir para olmayacak. Onun dışında dışarıda birikimi olan insanlar paralarını Türkiye'ye getirsinler, ekonomimize soksunlar, ticarete dahil etsinler ve böylece hem bu parayı nasıl koruyacağım gibi bir düşünceden kurtulacak hem de parası burada bir işe yarayacak."

Primlerini zamanında ödeyen Bağ-Kurluya müjde

Başbakan Yıldırım, Bağ-Kurlular ile ilgili ise şu müjdeleri verdi:
"Bütün Bağ-Kur'a dahil olan, yanında çalışılan sigortalılar değil, kendisi Bağ-Bur sistemine dahil olan işverenler, primlerini sigortalılar öderken zamanında öderse 5 puan düşük ödüyor. Bu hakkı Bağ-Kurlulara da tanıyoruz. Ama Bağ-Kurlu'ya diyoruz ki, bu imkandan yararlanırken ödemezseniz o zaman bu imkan ortadan kalktığı gibi takibatta olur. Böylece sigortalı ile Bağ-Kurlu arasındaki bu farkı ortadan kaldırıyoruz."

Araçlarını yenilemek isteyen taksicilerden ÖTV alınmayacak

Ticari taksiciler, şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşım yapan vatandaşlar için yapılan düzenleme ile ilgili Yıldırım'dan ÖTV müjdesi geldi. Yıldırım, "Taksici ve aracını yenileyeceksen ÖTV almadan aracını yenileyebileceksin. Otobüs, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs, halk otobüsü, belediye otobüsü bunlar yenilendiği zaman ÖTV'siz alacaklar. Sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler için de bu geçerlidir. Araç eskidikçe maliyetler artıyor. Bundan kurtulacak vatandaşlarımız. Hem kendi kazanacak hem de üretici kazanacaktır" diye konuştu.

Şehit yakınından bir kişiye araç alacağı zaman ÖTV indirimi

Şehit yakınlarından bir kişinin araç alacağı zaman ÖTV ödemeyeceği müjdesini de paylaşan Yıldırım, "Memleketimizin güvenliği için terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesinden araç alacağı zaman ÖTV alınmayacaktır. Şehitlerimize, geride bıraktıklarına ne yapsak borcumuzu ödeyemeyiz. Bu bayrak, bu vatan için hayatlarını verdiler. Onların yakınları bize emanettir. Onlara en iyi şekilde bakmak bizim en başta gelen görevlerimizdendir. Şehit yakınlarına birçok hak verildi. Buna ilave olarak bir yakına araç alacağı zaman bundan ÖTV almayacağız. Daha ucuz maliyetli bir araç almış olacak. Ayrıca şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu, bunu kaldırdık. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı gerekli çalışmaları yaptılar" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, yatırımcıların paraya erişiminde kolaylık sağlanacağı müjdesini vererek, "Paraya erişimde sıkıntı var. Hem teminatlar yüksek, üstüne üstün bir de faizi düşürüyoruz, yüzde 7'ye düştü mesela. Normal kredi alacağı zaman iki katını buluyor teminatlardan dolayı. Maliyet hem artıyor, erişim de zorlaşıyor. Burada alacağımız tedbirlerle bunları kolaylaştırıyoruz. Kredi kullanımında gayrimenkul gibi sağlam diye düşünülen teminatlar vardı. Şimdi menkul değerleri de teminat gösterebilecek. Gemi batar, araba kaza yapar, uçak varsa düşer anlayışını artık sona erdiriyoruz. Elinde ne varsa teminat olarak gösterebileceksin. Taşınabilir menkul değerleri de teminat olarak verebileceğiz. Böylece artık teminat işi hafiflemiş oluyor. Merkez bankası da gerekli çalışmaları yapıyor. Kredinin kullanma maliyetinin de düştüğünü hep beraber göreceğiz" diye konuştu.

Esnafın faiz borcuna müjde

Esnafın faiz borcuna yönelik müjde veren Başbakan Yıldırım, "Esnaf sanatkarlarımızın geçmişe dönük borçları vardı. 110 bin esnaf kredi almış, gecikme faizi var. Esnaf Kooperatifleri Merkez Birliği ve Gümrük Ticaret Bakanlığımız bir araya geldiler ve yaklaşık 400 trilyon gecikme faizini karşılıyorlar. Geri kalan ödenecek para da tekrar yapılandırılıyor, taksitlendiriliyor, ödeme imkanı geliyor. Esnafımız borcunun ana parasını ödemeyle yetinecek. Ana borcu yeniden yapılandırılabilecek, taksitlendirme imkanı gelecek" şeklinde konuştu.

Başbakan Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dış ticaret erbabımız artık kapı kapı dolanmayacak. Gümrüklerde her bakanlığın işi var, sadece Gümrük Bakanlığının işi yok. 15 bakanlık soru soruyor böylece insan hem yoruluyor, hem maliyetler artıyor. Şimdi bunlar kalkıyor bir tane Gümrük Ticaret Bakanının adamı var bilgileri verince hepsi önüne geliyor ve tek pencere sistemiyle geçiş yapacak. Bütün bakanlıklar ellerindeki yetkiyi Gümrük Ticaret Bakanlığına protokolle devrediyorlar ve Gümrük Ticaret Bakanlığı da bunu tek elden yürütüyor. Böylece hem zamandan, hem bürokrasiden, hem de maliyetten tasarruf oluyor."

"Çekin güvenilirliğini daha çek alınmadan öğrenme imkanı geliyor"

Çek konusunun da kanayan bir yara olduğunu dile getiren Başbakan Yıldırım, "Ekonomi çok iyi olunca sorun küçülüyor, ekonomi biraz zora girince sorun büyüyor. Şimdi bu sorun tekrardan gündemde. Çek karşılıksız ödenmeyen çeklerin yaptırımı yetersiz kaldığı için mağduriyetler oluşuyor. Çek ödemeyince o çeke bağlı olarak hesap kitap yapıp piyasadan mal alan mal alan vatandaş yükümlülüğünü yerine getiremiyor ve zincirleme olarak herkes bu işten bedel ödüyor. Burada iki şey getiriyoruz. Birincisi; karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Bunu tekrar etti bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza de arkasından geliyor. İkincisi; Çek verdim, çekin arkasında bir kutu var karekod. Ona telefonunu tutacaksın ve bu çek sağlam mı değil mi diye bakacaksın. Ondan sonra ben almayayım diyeceksin, öyle bir sistem getiriyoruz. Çekin güvenilirliğini daha çek alınmadan öğrenme imkanı geliyor" ifadelerini kaydetti.

"Bazı teşvikleri kalıcı hale getiriyoruz"

"Yatırım teşvik sistemi yenileniyor, bazı teşvikleri kalıcı hale getiriyoruz" diyen Başbakan Yıldırım şunları kaydetti:

"Teşvik sistemimizde bir takım değişiklikler yaptık. Bir ara arsa veriyorduk, SSK'nın yarısını, elektriğin yarasını alıyorduk. O uygulama çok önemli bir yere geldi, ciddi de faydası oldu. Sonra bölgesel teşviklere geçtik. Bölgesel teşvikler her ne kadar istediğimiz seviyelere de gelmediyse de aslında bölgesel teşviğe başladığımız günden beri 600 istihdam oluştu. Şimdi yapacağımız daha etkin hale nasıl getiririz. Başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere bu teşviklerde sektörel teşviki de içerecek şekilde uygulamalardan edindiğimiz tecrübeyi hayata geçireceğiz. Mevcut bölgesel yatırım teşvik sistemimizde orta, ileri teknoloji ürünlerinin üretimine yönelik yatırımın olduğu bölgeler bir tek bu teşvikten yararlanıyordu. Şimdi ise orta, yüksek teknoloji üretim yatırımlarının tamamı da 4. bölge teşviklerine alınacak. Bir devrim niteliğinde yenilik ise proje bazlı destek sistemini de getireceğiz. Bölge bazlı teşvikin yanı sıra proje bazlı destek vereceğiz. Mesela, ben tekstil işi yapmak istiyorum, filan yerde yapacağım. Oranın hangi bölge olduğuna bakmadan ona has teşviklerimiz olacak."

"Tarımsal teşviklerdeki kafa karışıklıklarını ortadan kaldırıyoruz"

Başbakan Yıldırım, yıl sonuna kadar geçerli olan avantajlı vergi indirim oranları ile sigorta primi işveren hissesi desteği sürelerinin kalıcı olarak uygulanmasının sağlanacağını söyledi.

Şirket kuruluşunu ve şirket tasfiyesini kolaylaştıracaklarını da belirten Başbakan Yıldırım, "Yani dükkan açmak kolaylaşıyor ama dükkan kapatma da kolaylaşıyor. Tarımsal teşviklerindeki kafa karışıklıklarını ortadan kaldırıyoruz. Teşviklerde verilen bu destekleri anlamlı hale getireceğiz. Desteği yılın içerisinde iki dilimde vereceğiz. Maliyenin imkanlarına bakılacak, hangi aylar ve ne zaman olacağına karar vereceğiz. Yılda iki sefer teşvik vereceğiz" dedi.

Lisanslı ürün borsası hakkında da açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, "Aracı, tefeci azalacak, direkt ürünü satın alacakla satacak bir şekilde buluşacak ve burada hem üretenin malı değer kazanacak, hem de alan daha iyi değerlendirecek. Borsada parasal işlemler gibi ürünlerde geleceğe yönelik bir parasal araç gibi kullanılacak" açıklamasında bulundu.

İş sağlığı ve iş güvenliği yasasının bazı hükümlerinin 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini hatırlatan Başbakan Yıldırım, "Bu yürürlük süresinin bazı hükümleri 1 yıl öteliyoruz. Burada tamamında değil, yasanın uygulanan kısımlarında bir sorun yok. Ama bazı maddelerin de küçük bir iki şeyde henüz alt yapı hazır değil. O alt yapıyı hazırlayana kadar bir zamana ihtiyacımız var. Onun için burada yaşanacak olumsuzlukların önüne geçmek için böyle bir karar aldık. Ama yasa ile ilgili bir geri adım yok. Yasa uygulanacak" diye konuştu.