'Ben bir Türk kızıyım. Kaybetmeyi sevmeyen, yeri geldiğinde Karadeniz gibi hırçın, yeri geldiğinde Ege gibi sakin, yeri geldiğinde Akdeniz gibi coşkuluyum' diyen Samsunlu milli sporcu Havanur En, şimdi gözünü Avrupa Boks Şampiyonası'na çevirdi.

KOLEKSİYON YAPIYOR

O Samsun'un demir yumruğu, ringde rakibini panter gibi yırtan kaybetmek nedir bilmeyen, kazanma azmiyle ve tutkusuyla yaşan biri. Hayatı bir roman gibi Havanur'un. Zaman zaman güçlüklerle karşılaşmış ama asla pes etmemiş. Hem öğrenim hayatını hem de spor hayatını başarıyla yürüten Samsunlu milli sporcu şimdi Ordu'da yapılacak Avrupa Boks Şampiyonası'nda ülkemizi temsil etmeye hazırlanıyor. 2015 yılı 57 kiloda Türkiye şampiyonluğu, Yıldız ve Genç Bayanlar Avrupa Boks Şampiyonası üçüncülüğüne imza atan demir yumruk, 2016 Avrupa Şampiyonası madalyasını koleksiyonuna eklemenin peşinde.

GECELERİ ONLARI İZLERDİM

Samsunlu milli sporcu Havanur En, "İnsanlar ve çevrem küçükken özellikle boks sporunu neden seçtiğimi çok sordular bana. Benim ise verdiğim cevap hiçbir sporun bayanı erkeği yoktur. İstisnalar hariç tabiki. Ben boks sporuna çok merak duyuyordum, öyle ki televizyon ekranlarından ünlü boksörlerin maçlarını gecelerce uykusuz kalıp izlediğimi hatırlıyorum. Muhammed Ali, Mike Tyson gibi bu sporda nam yapmış insanlar biz boksörlerin takip ettiği kişilerdir. Boks spordan daha öte kendime güvenimi daha çok getiriyor. O torbaya attığım her yumrukta adeta içimi boşaltıyorum" dedi.

BABAM EN BÜYÜK DESTEKCİM

Havanur şöyle devam etti: "Babam bu sporda benim en büyük destekcim oldu. O olmasa belki buralara kadar gelemezdim. Biz bayanlar genellikle daha estetik spor dallarına yönleniriz. Ama ben boks kararımı verdiğimde ailem özellikle babam çok şaşırmıştı. Gerçi abim de boks sporuyla arada uğraşsa da neticede o bir erkek ben bir bayan. Kararımı verdiğimde babam benim en büyük destekçim oldu. Öyle ki, yeri geldi belki de annemi ikna dahi etmiştir bu sporu yapmamda. Tabii abimin de hakkını yiyemem antrenmanlara çoğu zaman onla beraber giderdik. Kimi zaman abimle bile ringde karşı karşıya gelir kozlarımızı paylaşırdık."

HOCALARIM HERŞEYİM

"Her zorluğun ardında bir güzellik vardır. Boksa Sevindik Boks Spor Kulübü'nde Ramazan ve Aydın hocalarımın yanında başladım. Onlar beni kızları gibi ben de onları bir abi bir baba gibi gördüm. Zordur bu devirde her kişiye güvenmek ama ben bu iki isme gözüm kapalı güvendim ve onlar da benim elimden tuttular. Öyle lüks salonlar değildir bizim buradaki salonlar. Kimi zaman malzeme eksikliğinde çalışmak zorunda kalırsın. Yırtık eldivenle başarıya giden bir hikaye bile yazabilirsiniz mesela. O başarı hikayesiyle başarıya inancı olmayan insanlara da örnek teşkil edebilirsiniz. Zaten başarının güzelliği de bu değil midir?"

MİLLİ FORMA KUTSALDIR

Milli forma her sporcunun hayalidir. Bütün çalışmalarımız bütün şampiyonluklarımız o kutsal Ay-Yıldızlı forma içindir. Ne o bayrak ne de formada hüsran yaşamamalı. Sadece bir Havanur'un kalbi o formanın içinde atmıyor. Düşünsenize 70 milyon insan sizinle aynı başarıyı yaşayacak, aynı sevinci tadacak. Aynı şekilde üzelecek veya kaybedecek. Ben milli formama bu ülkeme hayal kırıklıkları yaşatmak asla istemiyorum. O rignde var gücümle yumruğumu sallıyorum rakiplerime. Yaşım henüz küçük ama ben uzun yıllar milli formama ülkeme hizmet etmek için yaşamak istiyorum. Avrupa Şampiyonası'ndan da madalya kazanacağım."

ÖZEL HABER

Salim YILDIZ