ABD'nin California eyaletinin Hayward şehrinde bulunan bu kaldırımın hikayesi bir hayli ilginç. İlk bakışta son derece normal görünen ve çalışanların hatası nedeniyle bu hale geldiği düşünülen kaldırım, 1950 yılında yapıldığında kırmızı kaldırım taşıyla aynı hizada bulunuyordu.

Yıllar geçtikçe hemen altında bulunan fay hattı nedeniyle kayan kaldırım taşı, her yıl 4 mm ayrılarak, 2000'li yıllarda diğer parçasından 8 cm ayrı düştü. Birçok bilim insanı, bu kaldırım taşını ziyaret etmek için şehre gelirken, Los Angeles Times'ın haberine göre Hayward Belediyesi kaldırımı yenileme çalışması yapmaya başladı. Dünyada bu tarz bir sismik hareketin en net şekilde gözlemlendiği kaldırım taşı yerinden sökülerek engellilerin de geçebileceği yeni bir kaldırım yapıldı.

Üzücü haberi alan jeologlar, kaldırım taşının yenilenmesi ile birlikte yas tuttuklarını ifade ederken, fay hattının yeni kaldırımı da birbirinden ayıracağını; fakat bunu tam anlamıyla gözlemleyebilmek için 30 yıl beklemek gerekeceğini söylediler. Belediyeden yapılan açıklamada ise kaldırım taşının özel durumunun bilinmediğini, bu nedenle yenileme çalışması yapıldığı ifade edildi.