Samsun Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği'ne (SESOB) bağlı esnaf odaları başkanları, Samsun esnafının 2016 yılının ilk 6 ayını değerlendirdi.

Esnafın ilk 6 ayda umduğunu bulamadığını söyleyen SESOB Başkanı Eyüb Güler, ''Sonraki 6 aydan ve Samsun'daki turizm hareketliliğinden umutluyuz'' diye konuştu.


PİYASADA KRİZ VAR
Yılın ilk 6 ayında Türkiye'de de Samsun'da da işsizlik yaşandığını kaydeden Samsun Tüm Emlakçılar Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral ''Esnafın tek beklentisi işlerin açılması. Ama işlerin açılacağını da bu gidişle zannetmiyorum. Piyasada gerçekten bir krizvar. Şu anda tapu dailerinde hiç emlakçı göremiyorum. Benim üyem tapuya gidip de bir işlem yapabiliyorsa, devlete bir katma değer kazandırabiliyorsa, evine ekmek götürebiliyorsa benim için önemli olan o. Ama tapu dairesi emlakçılar açısındandolayı bomboş. Bizim mesleğimizin en büyük sıkıntısı tapu harçları. Bugün 100 bin TL'lik bir daireyi sattığın zaman, 4 bin 300 lira civarında bir tapu harcı alınıyor. Çok yüksek miktarlar. Bu parayı da satıcı ödemez. Alıcı öder. Alan zaten o parayı bir araya getirebilmek için, bırakın mücevherleri altınları satmayı, bir alyansını dahi satıyor. Ben bunu genel müdürlerle de görüştüm. Bunu anlamakta zorlanıyorum. Burada kimin kaybı var, kimin kazancı var, kimin menfaatleri var? Bu tamamen bilimsel bir çalışma. Müdürler de bilmiyor. Bu tamamen bakanlığın ve bürokrasinin problemi'' diye konuştu.

TURİZM, SAMSUN İÇİN ÖNEMLİ
Turizm kalkınmasının Samsun için çok önemli olduğunu ifade eden Oral, şu şekilde sürdürdü: ''Bizim Karadeniz'de ve Samsun'da yerli turizmini çekebilmek için çok mücadele etmemiz lazım. Yol da aldık. Karadeniz'in en büyük dezavantajı yaz sezonu çok kısıtlı. Şu anda Ayvacık'ı ilçemizde Ortadoğu'dan gelenlerin yarattığı hareketlenme var. Yatırımcıyı çekebilmek için buradaki aracı olanların en büyük sıkıntısı yanlışı, yatırım yapmak isteyenleri doğru kişilere yönlendirmemesi. Dışarıdan gelen kişilerin görüşebileceği iki kurum var. Biri emlakçılar odası diğeri belediyeler. Bize böyle bir teklifte bulunulduğunda nasıl kriterlerde bir yer aranıyorsa yardımcı oluruz. Samsun yatırımları artık ilçelere doğru yürüyecek. Turizmle ilgili Samsun'un yeterli alanı var. Düne göre bugün yeterli ama 10 sene sonra eğer hızlı bir turizm çalışması olursa yeterli olmayacak. Turizm alanı yaratmak için oradaki köylüleri taşımak da yanlış. Bu kadar köylüyü nereye göndereceksin? Yani köylünün malını bedavaya alacaksın, vatandaşı mağdur edeceksin. Ondan sonra turizmden para kazanacaksın. Ben buna da karşıyım.''

TABLO İÇ AÇICI DEĞİL
Samsun'da fabrika ve iş alanı olmadığını söyleyen Oral, ''Samsunlu işadamları da dışarıya yatırım yapıyor. Samsun için kim bir çivi çakarsa Allah ondan razı olsun. Bir tekelimiz vardı. Saat 12 olduğu zaman bir buçuğa kadar alışveriş yaparlardı. Tanıdıklar zaten deftere yazardı. Onlar ayda üç sefer avans alırlardı. Biz heyecanla o günleri beklerdik. Çünkü esnafın cebine para giriyordu. Bir bakırımız vardı, bitti. Bir tekelimiz buradaki yaprak tütün vardı, kalktı. Tütün bitirildi. Fındığı da bitirecekler. Bir çay olayı var Karadeniz'de. Ona da bir şey bulurlar. Bu çay içilmez kanser yapıyor derler. Hayvancılığı öldürdük, hayvanları dışarıdan getiriyoruz. İşsizlik var mı? Var. Hala üniversite açılıyor. İlçelere dahi üniversite açılıyor. Madem üniversite açıyorsun iş ver. Üniversite açmakla iş olmaz. Karamsar olmamakla beraber vatandaşların biraz daha rahata kavuşması için devletimizden acil bir öneri bekliyoruz. Piyasa açısındansa malum terör olayları, yurt dışı ve yurt içi sıkıntıları da düşündüğümüzde çok da iç acıcı bir ortam olduğunu düşünmüyorum'' ifadelerini kullandı.

AVM'LER ESNAFI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR
Esnafın zorluk çektiğini kooperatiflere geri ödenecek kredilerin geri dönüşlerinde zorlandıklarından belli olduğunu kaydeden Samsun Berberler Odası Başkanı Zabit Pilan ''Samsun esnafı için ilk 6 ay çok iyi geçmedi. Ancak sonraki aylar için de karamsar değilim. Çok daha iyi olması da gerekli. Esnaf ve sanatkarda rekabet hadisesi bizi zorluyor. Çok fazla iş yerinin açılmasından, emekli olanların hemen iş yeri açmasından rahatsızım açıkcası. Son zamanlarda büyük AVM'lerin açılması da esnaf ve sanatkarımızı çok zor durumda bırakıyor. Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın Samsun'a çok hizmet ettiğini düşünüyorum ama AVM'lere bu denli izin vermemeli. Buraların da Samsun dışına çıkarması gerekiyor. AVM'leri çalıştıran insanların ne belediyeye ne de vergi dairesine faydası var. Samsun vergi dairesine de bir karı yok, Büyükşehir'e de. Sadece bizim esnaf ve sanatkarımız zor durumda kalıyor. Devlet bir kişiyi çalıştırabilmek için çok büyük yatırımlar yaparken snaf ve sanatkarın devletten hiçbir beklentisi yok. Kendi mücadele ediyor. Bu mücadelenin de kanatlarının kırılmaması lazım. Çünkü esnaf ve sanatkar bitti. Küçük esnaf bu şekilde mücadele edemiyor'' diye konuştu.

SAMSUN ESNAFI KAZIK ATMAZ
Hükümetin zaman zaman esnafı zor duruma sokmasına rağmen esnafın hiçbir zaman sokağa dökülmeyeceğini kaydeden Pilan, ''Dimdik ayakta duruyor gibi gözükürüz ama sokağa dökülmeyiz. Esnaf ve sanatkar devletine sahip çıkar. Ama bu başkanlık sürecinde bazı sıkıntılar yaşanabilir. Avrupa Birliği'ne girmemize çok da ihtiyacımız yok. İçimizde birbirimize kenetlenip güçlü olduktan sonra biz dünyaya kafa tutarız. Samsun esnaf ve sanatkarı memleketine, devletine, milletine sahip çıkar ve halkına hiçbir zaman kazık atmaz, halkına en cüzi şekilde malını satar. Ama son zamanlarda hakikaten zorluk çekiyoruz. Ancak her zamanki gibi gelecekten umutluyuz. Samsun ekonomisinin esnaf açısından düzeleceği günleri bekliyoruz'' dedi.

TURİZMDEN UMUTLUYUZ
Yılın ilk 6 ayında esnafın umduğunu bulamadığını ifade eden SESOB Başkanı Eyüb Güler, ''Fakat gelecekten umutluyuz. Yaz geldi. Yazın gelmesi Samsun'a ne de olsa yabancı turist olmasa da yurtiçi turistlerden geleceğini tahmin ediyoruz. Tabii bu arada Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı etkinlikler ve projeleri var bunlar da turist çekmesi açısından önemli. 2017 yılında da yapılacak olan olimpiyatlar da esnaf ve sanatkara fayda sağlayacağını düşünüyoruz ve umutla bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.

YEMEDİĞİNİ YEDİREN AHLAKSIZ
Samsun'un geleceğinin geçmişinden daha güzel olacağını söyleyen Samsun Lokantacılar Odası Başkanı İsmail Balcı ''Yarın da daha güzel olacağını ümit ediyoruz. Samsun bir turizm kenti olma yolunda. Spor alanında ciddi gelişmeler var. Kötümser tablo çizmeye gerek yok. Samsunumuz uzun yıllardır bir Gençlik ve Spor Bakanı'yla temsil ediliyor. Bu da Samsun için büyük avantaj. Yaşanan bunca olumsuzluklara rağmen hem ülkemizde hem Samsun'daki hizmetler ara vermeksizin devam ediyorlar. Biz geride kalan altı aydan önümüzdeki altı ayı daha hareketli ve bereketli olarak bekliyoruz. Esnafımız da sanatkarımız da halkımız da böyle beklemeli. Şu ana kadar sevindirici olan Samsun'da yediği yiyecekten sıkıntı yaşayan herhangi bir vaka ramazan süresince meydana gelmedi. Bizim insanımız esnafımız dürüsttür. Yemediğini yedirmemeye gayret eder. İnsani ve ahlaki ölçü bu. Bizim de oda olarak sloganımız ''Yemediğini yediren ahlaksızdır.'' Kendi yemediğini müşterisine yediren herhangi bir esnafımız, sanatkarımız ahlaklı olamaz. Ama Samsun'da bunu hiç yaşamadık. Hiçbir zaman uygunsuz bir etin de ürünün de Samsun'da bilerek işlendiğini satıldığını tespit etmedik. Esnafımız dürüsttür, dürüst olmaya da devam edecek'' şeklinde konuştu.

MARKET DEĞİL PAZARDAN ALIŞVERİŞ
Samsun Pazarcılar Odası Başkanı Muhammet Yazıcı ise, pazar esnafı için de yılın ilk 6 ayının zor geçtiğini ifade ederek, '' Rusya'yla sıkıntı yaşadığımız zaman bizim sebze fiyatlarımız biraz düştü. Tabii bize değil de halkımıza yaradı. Daha iyi oldu. Türkiye açısından Rusya'yla alışveriş yapılması her zaman bizim için iyi oldu. Hem Türkiye'ye döviz giriyor hem de biz sebze satıyoruz. Bu açıdan ilişkilerin düzelmesine çok seviniyoruz. Türkiye genelinde de oda başkanlarıyla görüşüyorum. İşler genel olrak biraz durgun. Tüketiciye seslenmek istiyorum, alışverişlerini ihtiyaçlarını pazarlardan karşılamasınlar. Marketler hem pahalı, hem taze değil. Bizim pazarlarımız taze hem daha uygun. Ama kredi kartı olduğundan insanlar marketlere yönleniyorlar. Biz pazarlardan esnafımızdan alışveriş yapmalarını istiyoruz. Hem günlük hem ucuz hem taze. Hem de bir müşteri parası olmasa da pazardan alabiliyor. Marketten o malı alamıyorsunuz'' dedi.

KAYIT DIŞI ÇALIŞMA EN BÜYÜK SORUN
Samsun'un tarım bölgesi olmasa tamamen biteceğini söyleyen Yazıcı, şu şekilde sürdürdü: ''Pazarlarda ciddi anlamda genç çalışan var. Eğer bizde kayıt dışılık önlense binin üzerinde insan çalışır. Kayıtlı olarak çalışan genç fazla yok. Ancak anne ve babalarınun yanında çalışan çok genç olduğunu biliyoruz. Gençler kayıt altına alınmış olsa hepsi sigortalı olarak çalışmış olacak. Ama maalesef yok. Samsun Türkiye'nin en çok suç işlenen şehirlerinden birisi. Milletvekillerine hep söylüyorum. Burada fabrika açacak mısınız? Gençler hep boşta. Boşta olan insan ne yapar? Suça karışır. Milletvekillerimize, özellikle bakanımıza sesleniyorum. Samsun'a fabrika gerekli. Çorum'da her taraf fabrika ama Samsun'a gelindiğinde hiçbir yer yok. Bundan sonraki altı ayda ekonomimizin daha iyi olmasını bekliyoruz. Sebze meyve açısından bereketli olacağına inanıyorum. Yerli mallarımız da yavaş yavaş çıkmaya başladı. Rusya da büyük ihtimalle kapılarını açacak ve ihracaatımızı devam ettirerek Samsun'un kazanmasını sağlayacağız.''

Zerrin SOMUNCU, Kübra SÜER