Birçok meslek grubunda olduğu gibi anahtarcıların da çırak sıkıntısı çektiğini belirten Başkan İsmail Mutlu, mesleğin ilerleyen zamanlarda kötüye kullanılmaması için çırak seçiminde çok titiz davrandıklarını belirtti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İsmail Mutlu, 'Anahtarcı olabilmek için bu işi çıraklıktan öğrenmek gerekiyor. Belli bir yaşı geçtikten sonra bu mesleği öğrenmek zorlaşıyor. Samsun'da toplam 55 tane anahtarcı bulunuyor. Kapatma oranları son senelerde düştü. Anahtarcı esnafından 8 bin liraya kadar geliri olmayanlardan vergi alınmıyor. Bu yasa çıkmadan önceki senelerde Samsun'da 10 esnaf dükkanını kapatmak zorunda kalmıştı. Emekli olup da 2. işi yapanlara yeni düzenlemeler geldi. Bu yasalar geldikten sonra esnafın işi biraz daha güzelleşti ve kapatma oranları düştü. Her meslekte olduğu gibi bizim meslekte de çırak sıkıntısı yaşanıyor. Biz, işe girmek isteyen her çırağı işe alamıyoruz. Çünkü bu çırakların mayası bozuksa, ileride usta olduklarında hırsız olabilirler. Onun için tanıdığımız ve bildiğimiz gençleri çırak olarak işe alıyoruz. Samsun'daki esnafların yüzde 40'ında çırak var. Çıraklardan işe başlatmadan önce bir de sabıka kaydı istiyoruz. Art niyetli olan kişiler çocuklarını bize çırak olarak verip, daha sonra bu çocukların bilgilerinden faydalanabilirler diye bu kadar titiz davranıyoruz' dedi.

'Kırılmayacak kilit yoktur'

Evlerini terk edip yazlığa gidecek olan vatandaşlara da uyarılarda bulunan Mutlu, 'Vatandaşlar, evlerini bırakıp yazlıklarına doğru gitmeye başladılar. Uzun süreli olarak evlerini terk edecek vatandaşlar, kapılarının alt ve üst kilitlerini kilitlemeyi unutmasınlar. Kilitlerini, kırılmaz barel kilitlerle değiştirsinler. Bunlar biraz daha işi uzatır. Açılmayacak kapı ve kilit yoktur. Her kilit 10 dakika ile 1 saat arasında açılır. Yeni nesil çelik kapılar bu tür olaylara göre biraz daha dayanıklı. Sadece kilit değil, levyelerle kasalardan kırılarak da bu işlem yapılıyor. Onun için vatandaşlar, kapılarını mutlaka kilitlesinler, evlerine kamera ve alarm sistemleri taktırsınlar. Evlerini terk edecek vatandaşlar, bu hususları dikkate alarak evlerinde değerli eşyaları bırakmasınlar' diye konuştu.