Toplamda 600 ve başpehlivanlık almış 42 pehlivanın katıldığı yağlı güreşler Kunduz Yaylası'nda yapıldı ve yaklaşık 40 bin güreşsever izledi. 42 pehlivanın başpehlivanlık için yarıştığı yağlı güreşleri eski Bakanı Kürşat Tüzmen, AK Parti Samsun Milletvekilleri Ahmet Demircan, Hasan Basri Kurt, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Vezirköprü Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, eski Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Mahmut Demir, AK Parti İlçe Başkanı Halil İbrahim Doğan, iş adamları, ülke genelinden katılan kaymakamlar, daire amir ve müdürleri, bürokratlar ve binlerce güreşsever izledi.

Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, güreşlere gösterilen ilgiden son derece memnun olduğunu belirterek ilçede yapılan yağlı güreşleri Kırkpınar güreşlerine rakip gösterdi. Edis, 3 yıl üst üste ilçede yapılan yağlı güreşlerde birinci olan pehlivana altın kemer verileceğini açıkladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yoğun tezahürat ve alkış arasında yaptığı konuşmada bu tür kültür etkinliklerine her türlü desteği vereceğini belirterek, Samsun'dan efsane güreşçilerin çıktığını, etkinliklerin daha mükemmel olması için hiçbir fedakarlıktan kaçmayacaklarını söyledi. Etkinliğe katılan Samsun Milletvekilleri de güreşin ve etkinliğin önemine, birlik ve beraberliğe vurgu yaptılar.

AĞALIĞIN BEDELİ 280 BİN LİRA

17 ağa adayının katıldığı 13. güreş ağalılığı yarışında büyük heyecan yaşandı. Eski Bakan Kürşat Tüzmen'in 50 bin liradan açtığı ağalık yarışı kısa sürede tavan yaptı. Açık artırma usulü ile devam eden ağalık geçen yılın güreş ağası 280 bin lira ile Bilal Acar'da kaldı. 3 yıl üst üste ağalığı kazanan Bilal Acar'a altın kemer hediye edildi. Ata sporu güreşe katkı sağlamak istediğini ve hiçbir fedakarlıktan kaçmayacağını söyleyen Acar, etkinliğe katılan bürokrat ve milletvekillerine Vezirköprü semaveri hediye etti. Ağa seçildiği için kendisine hediye olarak verilen koçu İlçe Jandarma Komutanlığı'na hediye eden Acar ülkenin bütünlüğü, birlik ve beraberliği için canını feda eden şehitleri ve gazileri minnet ve rahmetle andığını belirtti. Baş cazgır Mehmet Tura yaptığı tekerlemeler ve milli duyguları kamçılayan sözleri ile seyircileri coştururken etkinliğe renk kattı.

RECEP KARA BAŞPEHLİVAN

Seyir zevki yüksek büyük mücadelelere sahne olan yağlı güreşleri izleyenler adeta güreşe doyarken her boyda güreşçilerin katıldığı güreşlerde eski Kırkpınar Başpehlivanı Recep Kara başpehlivan oldu. Güreşi ile büyük beğeni toplayan Kara, rakiplerini tek tek yenerek finale kaldı. Finalde Serhat Balcı ile karşılaşan Kara, rakibini yenerek 12. Kunduz Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanı oldu. Altın kemerini alan Recep Kara çok önemli bir konuya parmak basan bir konuşma yaptı. Kara, başpehlivanlıkta ilk üçe giren pehlivanların Samsunlu olduklarını ancak il dışından güreşlere iştirak ettiklerini, Samsun'un bir güreş ve güreşçi şehri olduğuna vurgu yaparak güreş alt yapısı ve güreşçilerin ilde kalması için bir güreş kulübünün kurulmasını istedi. Tüm güreşçileri ve etkinlikte emeği geçen herkesi kutlayan Kara, Kırkpınar başpehlivanlığı için göz kırpmayı ihmal etmedi.