Samsun Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, İl genelinde 'Evde Sağlık Hizmetleri'nin 2010 yılından itibaren başladığını söyledi. Kasapoğlu, "Evde Sağlık Hizmetleri, Samsun İli ve İlçelerinde hastalık veya yaşlılık nedeniyle yatağa bağımlı hale gelmiş olan ve ameliyat sonrası taburcu edilen ancak evde sağlık hizmeti sunumuna ihtiyacı olan bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve evinde ve aile ortamında sağlanması, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesi amacıyla kuruldu. "Evde Sağlık Hizmetleri, Müdürlüğümüze bağlı Toplum Sağlığı Hizmetleri Şubemiz koordinasyon merkezi tarafından yürütülmektedir. Koordinasyon merkezine bağlı çalışan 11 evde sağlık hizmetleri birimi kurularak hizmete başlanmıştır. Evde sağlık hizmetlerinde 12 doktor, 42 sağlık personeli, 7 tıbbi sekreter ve 14 şoför ile hizmet vermekteyiz" dedi.

6 AYDA 1507 BAŞVURU

Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi'nde sorumlu hekimi ve 6 sağlık personeli ve 1 şoför ile hizmet verildiğini de söyleyen Dr. Kasapoğlu, "Samsun İli tüm telefon başvuruları 444 38 33 nolu telefon ile alınmaktadır. 2016 yılının ilk 6 ayında toplam 1507 başvuru alınmıştır. Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda hastaneler de 14 Hastane Tipi Evde Sağlık Hizmeti Birimi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri'nde 3 Diş Hastanesi Tipi, Evde Sağlık Hizmeti Birimi ve Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri'ne bağlı 11 Toplum Sağlığı Merkezi'ne bağlı birim ile Samsun il genelinde ihtiyacı olan tüm hastalara ulaşarak planlı ve programlı bir şekilde hizmet vermektedir. Evde Sağlık Hizmetleri alan hastaların hastanelere nakillerini yapmak üzere 6 nakil ekibi oluşturulmuştur" diye konuştu.

3823 HASTAYA TAKİP

Toplum Sağlığı Merkezleri'ndeki evde sağlık hizmetleri birimleri tarafından 3 bin 709 hasta, hastane tipi birimler tarafından, 114 hasta da takip edilmek üzere toplam 3 bin 823 hastaya hizmet verildiğini de kaydeden Mustafa Kasapoğlu, "Toplam 3 bin 823 hasta evde sağlık hizmetleri tarafından takip edilmektedir. Birimler tarafından 9 bin 360 hasta ziyareti, 2 bin 547 doktor muayenesi, 648 uzman hekim konsültasyonu, 34 hastaya tıbbi cihaz için sağlık kurulu raporu, 127 hastaya tedavi için sağlık kurulu raporu, 133 hastaya uzman hekim raporu, 70 enjeksiyon, 1 bin 450 mesaneye sonda uygulaması, 201 nazogastrik sonda uygulaması, 3 bin 350 yara pansumanı, 752 laboratuvar için numune alınması işlemleri gerçekleştirilmiştir. Nakil ekipleri tarafından bin 464 hasta hastanelere ve evlerine nakil edilmiştir" şeklinde konuştu.

HASTA YAKINLARINDAN TEŞEKKÜR

Samsun'da 2012 yılından itibaren yatağa mahkum olarak yaşan ve eşi Mustafa Çakıcı tarafından ihtiyaçları karşılanan Fatma Çakıcı'ya da Evde Sağlık Hizmetleri ekibi tarafından hizmet veriliyor. Mustafa Çıkıcı, "Evde Sağlık Hizletleri biz ve bizler gibi hastası olanlar için son derece iyi oldu. Bu hizmet sayesinde hastalarımızın tüm sağlık sorunlarımız ile yakından ilgileniliyor. Bundan dolayı herkese teşekkür ediyorum" dedi.

CUMHURBAŞKANI AMELİYAT ETTİRDİ

Doguştan engelli olan ve Evde Salğık Hizmeti'nden yaralanan 30 yaşındaki Zülfiye Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2010 yılında Samsun'da düzenlediği mitinginde ameliyat olabilmek için yardım istedi. Babası Ramazan Aydınlık, kızıyla birlikte miting sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek yardım istediğini, Erdoğan'ın talimatıyla kızı Zülfiye Aydınlık'ın Ankara'da ameliyat edilmdiğini belirtti. Ramazan Aydınlık, evde sağlık hizmeti ile kızının tüm sağlık ihtiyaçlarının karşılandığını ifade ederek, "Bu hizmetlerin başlamasından dolayı herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Bayram OK