Kurtulmuş, Kurban Bayramı'nda da uzun bir tatil olacağı müjdesini verdi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının gündemine ilişkin açıklamalarda bulunarak, gazetecilerin sorularını cevapladı. Konuşmasına Hakkari Şemdinli'deki terör saldırısı sonucu şehit düşenlere Allah'tan rahmet dileyerek başlayan Kurtulmuş, Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığına zarar verilemeyeceğini belirtti. Bugün yakın tarihin çok acı olaylarından olan Srebrenitsa Katliamı'nın yıldönümü olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, bu insanlık dışı saldırıda vefat eden 8 binin üzerindeki Boşnağa Allah'tan rahmet diledi. Srebrenitsanın sadece Boşnakların acısı olmadığını anlatan Kurtulmuş, bütün insanların ortak acısı olduğunu ifade etti. Kurtulmuş, Ramazan Bayramı'nın geride kaldığına işaret ederek, çok sayıda vatandaşın trafik kazasında vefat ettiğini söyledi. Geçtiğimiz yılların trafik kazaları ile kıyaslandığında ölümlü trafik kazalarında ciddi bir azalışın olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, çok sayıda vatandaşın trafik kazalarında vefat ettiğini ve bu konunun bugünkü toplantıda ele alındığını, bunu önlemek için yoğun bir seferberliğin başlatılacağını dile getirdi. Alınacak tedbirlerin bir ulusal seferberlik mantığı ile yerine getirilmesinin uygun olacağına işaret eden Kurtulmuş, trafik kazalarını sıfıra indirebilmek için bir dizi çalışmanın yapılacağını ifade etti. Kurtulmuş, "Önümüzdeki bayramda da uzun bir tatil olacak. Dileriz ki hiç kaza olmasın" dedi.

Osman Gazi Köprüsü ile ilgili önemli bir sonucu paylaşacağını belirten Kurtulmuş, 9 gün içinde ortalama 100 bini aşkın aracın köprüden geçiş yaptığını söyledi.

Terör sonrası bölgedeki sosyal ve manevi rehabilitasyon ile ilgili yapılacak çalışmaların da bugünkü toplantıda ele alındığını anlatan Kurtulmuş, " Ne yaparlarsa yapsınlar, elde edemedikleri sonuç budur. Bu ülkede farklı etnik kimliklere sahip olanlar bir diğerini öteki olarak görmüyor. Bu çerçevede, bu ülkenin Kürtleri de bu ülkenin Türkleri kadar bu ülkenin sahipleridir. Terör örgütlerinin de propagandasını suratle değiştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sosyal rehabilitasyonu nasıl yapacaklar bunlar değerlendirildi. Terörün fiziki olarak yakıp yıktığı yerlerde yapılmakta olan çalışmalar gözden geçirildi. Bundan sonra atılması gereken adımlar gözden geçirildi" dedi.

Ekonomik müjdeler ile ilgili eylem planının açıklandığını hatırlatan Kurtulmuş, "Alınan kararlar, ilan edilenler kamuoyundan özellikle ekonomi ile ilgili kurum ve kuruluşlardan çok büyük destek gördü. Bütün bu kurum ve kuruluşların desteklerini bekliyoruz. Bu planın her bir maddesi ile ilgili hangi kurumların ilgili olduğu tespit edildi. Gerekli yasal düzenlemelerin de Meclis tatile girmeden çıkarılacağını müjdelemek isterim" diye konuştu.

Kurtulmuş, birtakım yasal düzenlemelerden taviz vermeden Meclis'e getirileceğini ve Temmuz ayında bunların yasalaşmasının temin edileceğini dile getirdi.

Avrupa Birliği konusundaki gelişmelere bağlı olarak Türkiye'nin AB rotasında ilerlemeye devam ettiğini belirten Kurtulmuş, "Türkiye'nin terörle bu kadar terörle mücadele ettiği dönemde 6 aylık dönemde 2 faslın açılmış olması, diğer taraftan demokratik standartlara riayet ettiğinin en önemli göstergesidir" dedi.

Bahoz Erdal'ın öldürüldüğü yönündeki haberler

Kurtulmuş, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Terör örgütü PKK'nın iki numaralı ismi olan "Bahoz Erdal" kod adlı Fehman Hüseyin'in öldürüldüğü yönündeki haberleri" hatırlatması üzerine Kurtulmuş, "Bu bilgiler henüz teyit edilmiş değildir. Biz resmi açıklamamızı bu bilgiler teyit edilince yapmak durumundayız. Bu yönde istihbarat ve haber kaynakları üzerinden gelen bilgiler vardır. Bunlar teyide muhtaçtır" dedi.

Suriyeli mültecilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alınacağına ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, "Gelen Suriyeli kardeşlerimiz arasında mesleki becerileri olan insanlar var. Bu vatandaşlık meselesinde dosyalar bireysel olarak tekamül ettikçe kararlar İçişleri Bakanlığı tarafından veriliyor. Henüz İçişleri Bakanlığımız Suriyelilerin vatandaşlığı ile ilgili konuda çalışmalarını tamamlamış değildir. İçişleri Bakanlığımızda teferruatlı olarak bu konudaki çalışmaları sürdürüyor. Türkiye'ye faydalı olabilecek, teröre asla bulaşmamış nitelikteki vatandaşlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Ancak bu çalışma henüz tamamlanmış değildir" dedi.

İncirlik Üssü'nün Alman politikacıların ziyaretine açılacağı yönündeki haberlere ilişkin soruya Kurtulmuş, "İncirlik Üssü'yle ilgili Almanlarla aramızdaki fark her iki ülkenin yasal yaklaşımlarından kaynaklanan farktır. Bize göre İncirlik Üssü'ne neler olacağı askeri yetkililerin arasında olması gereken askeri bir konudur. Almanya tarafında ise, İncirlik üssü'ne veya bir başka yere asker gönderip göndermemek, giden askerlerin denetimi konuları ise tamamıyla Alman parlamentosunun uhdesindedir. Yaklaşımda iki yasal altyapı bakımından farklılıklar var. Bu farklılıklar dolayısıyla Alman heyetinin İncirliği ziyareti henüz mümkün olmamıştır. Ancak, görüşmeler devam ediyor. Uzlaşıldığı takdirde görüşmeler yapılır" cevabını verdi.

Mısır ile ilişkiler

Bir soru üzerine, Mısırla ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda resmi ya da gayri resmi hiçbir adımın atılmadığını anlatan Kurtulmuş, "Mısırla ilişkilerimizi anormal hale getiren, Mısır'daki demokrasiyi çöpe atan darbe rejiminin de yaptıklarını gözden geçirmesi şarttır. Mısır hükümetinin yaptıklarının gözden geçirmesini, iyileştirme adımlarını atmasını temenni ederiz" dedi.

Kurtulmuş, Kurban Bayramı tatiline ilişkin konunun toplantıda gündeme gelmediğine işaret etti. Osman Gazi Köprüsü'nün geçişinde alınan ücrete getirilen tepkilere ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, "Detaylara göre hesaplanmış bir rakamdır. Ortaya böyle bir rakam ortaya çıktı. Bu tür tepkilerin olması da normal ama son derece başarılı bir proje" diye konuştu.

İsrail ile uzlaşılan mutabakat

İsrail'le uzlaşılan mutabakata ilişkin soruya Kurtulmuş, "Bu anlaşma imzalandıktan sonra her iki ülkenin kendi yasal süreçleri işliyor. İsrail tarafında güvenlik kabinesindeki onay yeterli. Biz de bu tür anlaşmaların TBMM tarafından onaylanması lazım. Bu süreç kendi takvimi içinde işliyor. Bu onaylandıktan sonra Türkiye açısından İsrail anlaşması resmiyet kazanacaktır. Ondan sonra büyükelçi atanması ve diğer normalleşme sürecindeki adımlar atılacaktır. Temmuz ayı içinde birikmiş olan bütün meseleler TBMM'ye sevkedilecektir" şeklinde konuştu.

Suriyeli mültecilere ilişkin soruya Kurtulmuş, "Konya'daki olay son derece vahim bir olaydır. Lokal provokasyonlar olabilir ama bu bizi zedelemez. İçişleri Bakanlığımız çalışmasını tamamlasın ondan sonra gerekli adımlar atılır" karşılığını verdi.

Kurtulmuş, yurtdışı varlıkları değerlendirilmesi konusundaki kriterin, paranın kara para veya teröre destek olmaması olduğunu anlattı.