Doğu'da ağır darbe alan terör örgütü, Karadeniz'e sızma girişimlerine hız verdi. Son derece çetin bir arazi şartına sahip olan Karadeniz'de rahat bir şekilde saklanma alanı bulan teröristler, son dönemde Giresun, Gümüşhane ve Trabzon'da eylem alanı bulmaya çalışıyordu. Giresun, Gümüşhane ve Trabzon'da eylem yapan teröristler, bu sefer Ordu'da görüntülendi. Ordu'nun Mesudiye ilçesinde 5 kişilik terörist grubunun görüntülenmesinin ardından operasyon başlatıldı. Başlatılan operasyonda 3 asker şehit olurken, 2 asker yaralandı.

Teröristlerin farklı şehirler seçmesi ve eyleme geçmesi, bölgedeki hainlerin stratejik saldırılar planladığını gözler önüne serdi. Şimdiye kadar Gümüşhane, Giresun, Trabzon ve Ordu'da güvenlik güçlerine ve vatandaşlara saldıran teröristlerin yakalanması için geniş çapta operasyon başlatıldı.

BUGÜN ORDU'DA SALDIRDILAR

Karadeniz'deki hain teröristler bugün Ordu'da ortaya çıktı. Ordu'nun Mesudiye ilçesinde 5 kişilik terörist grubun görüntülenmesinin ardından operasyon başlatıldı. Operasyonda 3 asker şehit olurken, 2 asker yaralandı. Bölgedeki teröristlerin yakalanması için geniş çapkı operasyon başlatıldığı bildirildi.

İŞTE BÖLGEDEKİ TERÖR KRONOLOJİSİ

GİRESUN'DA TERÖRİSTLERLE İLK ÇATIŞMA

2 Ağustos 2015 tarihinde Giresun Doğankent sınırında bulunan ve Gümüşhane'nin Kürtün ilçesine bağlı olan Üçtaş köyünde teröristlerle sıcak temas sağlandı. Bölgede devriye gezen güvenlik güçleri, terörist grubu fark ederek ateş açtı fakat gecenin karanlığından da yararlanan teröristler kaçmayı başardı. Sıcak temasın sağlanmasının ardından bölgede geniş çaplı operasyon başlatılsa da, teröristlerin içinde bölgeyi son derece iyi bilen kişilerin de bulunması, grubun saklanmasını kolaylaştırdı.

2 AY SONRA KARAKOLU HEDEF ALDILAR

İlk temasın 2 ay sonrasında, tarihler 27 Eylül'ü gösterdiğinde ise, Giresun'un Güce ilçesinde bulunan karakola teröristler tarafından saldırı düzenlendi. Karakolu çapraz ateşe tutan teröristlere nöbet tutan askerler anında karşılık verdi. Verilen karşılığın ardından teröristler karakolun yanında bulunan okuldaki düğün merasimini hedef alarak namlularını okula yöneltti. Düğün merasiminin yapıldığı bölgeye teröristler tarafından açılan ateşte, Efe Uyar, Zeliha Yılmaz, Fatma Demir ve Sultan Turan isimli vatandaşlar yaralandı. Bu saldırının ardından özellikle Gürcü Dağı'nda operasyonlar yoğunlaştırılsa da, bölgenin yapısından yararlanan teröristler kaçmayı başardı.

SADECE 1 HAFTA SONRA TRAFİK EKİBİNE SALDIRDILAR

Güce'de 4 vatandaşın yaralandığı saldırıdan 1 hafta sonra ise, 2 Ekim 2015 tarihinde Giresun'u Gümüşhane'ye bağlayan karayolunda devriye görevinde bulunan trafik ekibi teröristlerin hedefi oldu. Karayolunda devriye görevi yapan jandarma ekibine 15:30 sularında yapılan saldırıda, bir uzman çavuş yaralandı. Yaralı uzman çavuş Giresun'da bulunan Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı ve bölgedeki operasyonlara hız verildi.

7 AY SONRA İLK SALDIRI YAŞMAKLI BARAJI'NA YAPILDI: 1 ŞEHİT

2 Ekim 2015 tarihinde devriye görevindeki jandarma ekibine saldıran teröristler, 7 ay boyunca saklandı. 1 Mayıs 2016'da ise Doğankent iklçesi Kavraz Deresi üzerindeki Yaşmaklı Barajı hedef alındı. Terörist grup tarafından baraja yerleştirilen bomba düzeneğini işçiler tarafından fark edildi. Bomba düzeneğini fark eden işçiler hızla bölgeden uzaklaşmaya çalışırken, uzaklaşmak isteyen işçilere ateş açıldı. Uzun namlulu silahlarla açılan ateşte, elektrik ustası Adil Bülbül ağır yaralanarak Giresun Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ağır yaralanan Adil Bülbül hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit düştü.

YAŞMAKLI BARAJI'NA SALDIRILAR DEVAM ETTİ

4 Mayıs 2016'da, saat 22:00 sularında Giresun'la Gümüşhane sınırında bulunan Üçtaş köyünde yaşanan saldırıda ise, teröristler bu sefer Akköy HES'e su taşıyan cebri boruları hedef aldı. Yaşmaklı Barajı'ndan Akköy HES'e su taşıyan borulara patlayıcı maddelerle düzenlenen saldırı sonrasında, bölgede bulunan güvenlik güçleriyle çatışma çıktı. Yoğun yağmur altında yaşanan çatışmada bölgenin yapısından yararlanan teröristler kaçmayı başardı. 3 kişi olduğu belirlenen teröristlerin yakalanması için Üçtaş köyü ve çevresinde yoğun operasyonlar başlatıldı.

ÇALDAĞ JANDARMA KARAKOLU'NA SALDIRI: 1 ŞEHİT

7 Mayıs 2016'da ise, Giresun'daki saldırılarına devam eden terör örgütü mensupları, gece geç saatlerde Çaldağ Jandarma Karakolu'na roketatarlı saldırıda bulundu. Roketatarlı saldırının ardından uzun namlulu silahlarla karakolu çapraz ateşe tutan teröristlere, güvenlik güçleri tarafından anında karşılık verildi. Yaşanan çatışmada çocuğunu okulan alıp eve bıraktıktan sonra karakola dönen Karakol Komutanı Kıdemli Başçavuş Zafer Çalışkan ağır yaralandı. Giresun Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Çalışkan, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit düştü.

ÇALDAĞ SALDIRISINI HBDH ÜSTLENDİ

Çaldağ Jandarma Karakolu'na düzenenlenen saldırıyı, PKK ve MLKP tarafından oluşturulan HBDH adlı terör örgütü üstlendi. HBDH'nin oluşumunu, PKK'nın sözde liderlerinden Duran Kalkan duyurmuş, 'Halkların Birleşik Devrim Hareketi' açılımıyla kurulan terör örgütü, özellikle Karadeniz'deki terör saldırılarını üstlenmişti.

AYNI KARAKOLA İKİNCİ KEZ SIZMAYA ÇALIŞTILAR

27 Eylül 2015'te Giresun Güce'de bulunan karakola saldırı düzenleyen teröristler, karakoldaki askerlerin anında karşılık vermesiyle karakolun yanındaki okulu hedef almış, okuldaki düğün merasiminde bulunan 4 vatandaş yaralanmıştı. Tarihler 16 Mayıs 2016'yı gösterdiğinde ise, 01:30 sularında teröristler Güce'deki jandarma karakoluna saldırı girişimde bulundu. Karakola 30-40 metre kadar yaklaşan teröristler, karakoldaki askerlerin dikkati sayesinde fark edildi. Karakoldaki askerlerin ilk ateşi açmasıyla birlikte saldırıda bulunamadan bölgeden kaçan teröristlerin yakalanması için geniş çaplı operasyon başlatıldı. Ancak her zaman olduğu gibi bölgenin yapısından ve fındıklıklardan yararlanan teröristler kaçmayı başardı.

GİRESUN'DA 750 KİŞİ GÖNÜLLÜ KORUCU OLDU

Giresun'da ve özellikle Giresun Gümüşhane sınırında artan terör saldırılarına halk büyük tepki gösterdi. Giresun ve Gümüşhane'de her yerde terör karşıtı eylemler düzenlenirken, eline silahı alan vatandaşlar da dağlarda terörist aramaya başladı. Devlet erkanı tarafından sakinleştirilmeye çalışılan halka gönüllü korucu olmalarının söylenmesi üzerine, Giresun'da 750'den fazla kişi gönüllü korucu olup dağlarda terörist aramaya başladı.

26 MAYIS 2016'DA HEDEF YİNE YAŞMAKLI BARAJI

Daha önce iki kez terör saldırılarının hedefi olan Yaşmaklı Barajı'nda, 26 Mayıs 2016 tarihinde ise terör saldırılarından zarar gören bölgelerin tadilat çalışmaları sırasında mayına basan bir özel güvenlik görevlisi yaralandı. 14:00 sularında yaşanan patlamada yaralanan güvenlik görevlisi, hastanede tedavi altına alınırken, bölgeye çok sayıda güvenlik ekibi sevk edildi.

5 HAZİRAN'DA KARADENİZ'DE 2 ŞEHİT

Yaşmaklı Barajı'nda mayına basan güvenlik görevlisinin yaralanmasının ardından, Gümüşhane'deki terör saldırısında 2 jandarma personeli ağır yaralandı. Ağır yaralı bir şekilde Gümüşhane Devlet Hastanesi'ne kaldırılan askerlerden Özgür Tok Gümüşhane'de şehit olurken, KTÜ'ye sevk edilen Salih Bulat Trabzon'da şehit düştü. Gümüşhane şehir merkezi ile Torul ilçesi arasında bulunan Harmancık Tüneli'nde yaşanan saldırıda, seyir halindeki jandarma aracına uzun namlulu silahlarla ateş açıldı, açılan ateşte araçtaki 2 jandarma personeli de ağır yaralandı. Gümüşhane Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Uzman Çavuş Özgür Tok, hastanede şehit olurken, Trabzon KTÜ'ye sevk edilen Jandarma er Salih Bulat ise KTÜ'de şehit düştü.

7 HAZİRAN'DA TERÖRİSTLERLE SICAK TEMAS SAĞLANDI: 1 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Artan terör saldırılarının ardından bölgedeki operasyonlar yoğunlaştırılırken, 7 Haziran 2016'da Giresun Şebinkarahisar'da terör örgütü mensupları ile sıcak temas sağlandı. Şebinkarahisar kırsalında askerler tarafından fark edilen 5 kişilik terörist gruba açılan ateş sonucu, 1 terörist öldürülürken, diğer 4 terörist kaçmayı başardı.

YAŞMAKLI BARAJI'NDA YİNE MAYIN PATLADI

7 Haziran'da teröristlerle sıcak temasın sağlanmasının ardından, tarihler 24 Haziran 2016'yı gösterdiğinde Yaşmaklı Barajı'nda bir mayın daha patladı. Bir koyunun mayının üstüne basmasıyla yaşanan patlamada koyun sürüsü telef olurken, bölgede önceden tuzaklanan mayınlar mı bulunuyor sorusu sorulmaya başlandı.

UZUN NAMLULU SİLAHLARLA KÖYLÜLERİ GASP ETTİLER

Barajda yaşanan mayın patlamasının ardından, Gümüşhane'nin Torul ilçesinde terör örgütü mensubu 5 kişi, ellerindeki uzun manlulu silahlarla 29 DA 955 plakalı aracı durdurarak gasp etti. Aracın içindeki 3 kişiyi iplerle ağaçlara bağlayan teröristler, gasp ettikleri araçla bölgeden uzaklaştı. Gasp olayının ardından Gümüşhane Valisi, olayın terör örgütü mensupları tarafından yapıldığını doğruladı.

GECE GEÇ SAATLERDE GİRESUN'DA POLİSE SİLAHLI SALDIRI DÜZENLENDİ

Dün gece 23:00 sularında, Giresun'un Dereli ilçesinde devriye görevinde bulunan polise aracına yönelik silahlı saldırı düzenlendi. Düzenlenen saldırıda bir polis memuru yaralanırken, yaralı polis memuru Dereli Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Saldırının arından Giresun Valisi Karahan; 'Siyasi olmayan bir faaliyet de olabilir ama ilk aklımıza gelen PKK'nın bir eylemi şeklinde değerlendiriyoruz' dedi.

SALDIRININ TERÖR EYLEMİ OLDUĞU KESİNLEŞTİ

Gece geç saatlerde Giresun'un Dereli ilçesinde polis aracına yönelik düzenlenen saldırının terör eylemi olduğu ise ilerleyen saatlerde bölgeye giden Özel Harekat polisinin mayına basmasıyla kesinleşti. Bölgede incelemelerde bulunduğu sıralarda mayına basan polis memuru, Giresun Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi'ne sevk edilirken, Dereli ilçesinde geniş çaplı operasyon başlatıldı.

KARADENİZ'DE TERÖR OPERASYONU

Gümüşhane kırsalında İl Jandarma Alay Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince sürdürülen operasyonlar kapsamında, 18 Temmuz 2016 Pazartesi günü, Kürtün İlçesi kırsalında bölücü terör örgütü mensubu PKK'lı teröristlere ait depo ele geçirildi. Ele geçirilen depoda '1 adet uzun menzilli telsiz ve bu telsize ait mikrofon, 1 adet el telsizi, 1 adet poşetle bantlanmış el bombası, 1 adet Adaptör, Patlayıcı yapımında kullanılan muhtelif uzunlukta kablo, 51 adet çeşitli muhteviyatlarda bilgisayar/elektronik kitap bağlantı aparatları ve elektronik malzeme soketleri, 41 adet Lathium pil, Çeşitli örgütsel doküman ve haritalar" ele geçirilirken, "Güvenlik güçlerimiz; bölge halkımızın da desteği ile ilimiz genelinde huzur ve güvenliği sağlamak maksadıyla operasyonel faaliyetlere aralıksız devam etmektedir' denildi.

19 TEMMUZ'DA TRABZON'DA SALDIRDILAR

Trabzon'un Maçka ilçesinde bugün (19 Temmuz 2016) saat 08:30'da gerçekleştirilen terör saldırısında, yol kontrolü yapan polis ekiplerine saldıran teröristler, 3 polisi şehit ederken, 4'ü polis toplamda 5 kişinin yaralanmasına neden oldu. Başbakan Binali Yıldırım, 2 olan şehit sayısının 3'e yükseldiğini ifade etti.

Trabzon Valiliği'nden yapılan açıklamada da, '19 Temmuz 2016 Salı günü saat 08.30'da ilimiz Maçka İlçesinde yol kontrol uygulaması yapmak üzere görevli emniyet mensuplarımıza terörist saldırı gerçekleştirilmiş olup, saldırıda 2 polis memurumuz şehit olmuş, 5 polis memurumuz ve 1 sivil vatandaşımız yaralanmıştır. Eylemi gerçekleştirenlerin etkisiz hale getirilmesi için operasyon başlatılmıştır' denilmişti.

ORDU'DA DA SALDIRDILAR

En son Trabzon'un Maçka ilçesinde ortaya çıkan ve 3 polisin şehit olmasına neden olan teröristler, aynı saldırıda 5 kişinin de yaralanmasına neden olmuştu. Trabzon'daki saldırının üstünden henüz 12 gün geçmesine rağmen, Karadeniz'deki hain teröristler bugün Ordu'da ortaya çıktı. Ordu'nun Mesudiye ilçesinde 5 kişilik terörist grubun görüntülenmesinin ardından operasyon başlatıldı. Başlatılan operasyonda 3 asker şehit olurken, 2 asker yaralandı.

TERÖRÜN KARADENİZ'E BİLANÇOSU

Giresun ve Gümüşhane'de yoğunlaşan terör saldırılarında 4 kişi şehit olurken, 8 kişi ise yaralanmıştı. 19 Temmuz günü Trabzon'da yaşanan terör saldırısında ise 3 polis şehit olurken, 4'ü polis 5 kişi yaralandı. Trabzon'daki hain saldırı ile birlikte Karadeniz'de toplamda 7 şehit verilirken, 13 kişi ise yaralanmıştı. Bugün ise Ordu'da hainlerin saldırısında 3 asker şehit oldu, 2 asker ise yaralandı. Bu saldırıyla birlikte Karadeniz'in 4 şehrinde eylem yapan hain teröristler, 10 kişinin şehit olmasına, 15 kişinin yaralanmasına neden oldu.

GİRESUN'DA 1 TERÖRİST ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Giresun'da teröristlerle sağlanan sıcak temasta ise, 1 terörist öldürülerek etkisiz hale getirilmişti. 5'i sivil vatandaş, 1'i özel güvenlik görevlisi, 3'ü asker, 6'si polis memuru olmak üzere toplamda 15 kişinin yaralandığı terör saldırılarında, Ordu'da 3 asker, Trabzon'da 3 polis memuru, Giresun'da Karakol Komutanı Çalışkan, Yaşmaklı Barajı'nda elektrik ustası Adil Bülbül, Gümüşhane'de Jandarma er Salih Bulat ve Uzman Çavuş Özgür Tok şehit düştü.

HABER GAZETESİ