İçişleri Bakanı Efkan Ala, Suriyelilere vatandaşlık verilmesiyle ilgili, 'Her bir vatandaşın dosyası ele alınarak, her hangi bir suça bulaşmamış olan, Türkiye için tehlike, tereddüt olmayan, kendileri içinde, bizim içinde sorun olmayacak olan, bizim de ensar anlayışımızı yansıtacak biçimde. Biz bu çerçevede, bu ensar anlayışı yansıtacak biçimde çalışma içindeyiz' dedi.

Bakan Ala, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine bilgi verdi. Ala, 2 milyon 750 bin Suriyelinin Türkiye'ye geldiğini söyleyerek, 'Toplam 3 milyondur ama bunların bir kısmı Irak'tan gelenlerdir, bir kısmı da Afganistan, Pakistan'dan gelenlerdir. 2 milyon 750 bin Suriyeli kardeşimiz vardır. Bugüne kadar yardım ettiğimiz miktar Birleşmiş Milletler hesaplama standardında 11 milyar dolar civarındadır. Dünyadan aldığımız ise 550 milyon dolar civarındadır. Oradaki otorite boşluğunun, kaotik ortamın terör örgütlerini yuva olabileceğini her türlü ortamda dile getirdik' ifadelerini kullandı.

Ala, bazı ülkelerin Suriyeli göçmen talep ettiklerini ve yüksekokul, üniversite mezunu olma şartını aradıklarını belirterek, ülkenin 600 kişilik liste yaptığını ve bunların yüzde 75'inin üniversite mezunu olma şartını taşıdığını kaydetti. Ala,'İnsanın söz konusu olduğu, vicdanın söz konusu olduğu, ahlakın söz konusu olduğu yerde matematik kenarda durur, ondan sonra insanlık gerçekten devreyle girer. Yapılacak şey, elimizden geldiği kadar bu kardeşlerimize yardım etmektir. Suç oranı da Türkiye ortalamasının yarısından aşağıdadır' şeklinde konuştu.

Ala şunları kaydetti:

'Bu kardeşlerimizin elbette bu aşamadan sonra Suriye'deki gelişmeler dikkate alınarak, oradaki iyileşmenin zaman alacağı dikkate alınarak, çifte vatandaşlık konusunda düzenlemeler yaptık ve çalışmalara Türkiye'de göçmenlerin olduğu yerlerde daha da hız verdi. Her bir vatandaşın dosyası ele alınarak, her hangi bir suça bulaşmamış olan, Türkiye için tehlike, tereddüt olmayan, kendileri içinde, bizim içinde sorun olmayacak olan, bizim de ensar anlayışımızı yansıtacak biçimde. Biz bu çerçevede, bu ensar anlayışı yansıtacak biçimde çalışma içindeyiz. Tespit ettiğimiz devletin birimleriyle beraber alınmasında sakınca görmediğimiz yerlerde Türk vatandaşlığına daha hızlı biçimde alacağız. Biz işsiz gencimize de, esnafımıza da, çiftçimize de, üniversite mezunu insanımıza da en iyi şartlarda Türkiye sunmanın gayreti içindeyiz.'

Ala, Suriyelilere kucak açtıklarını belirterek, 'Suriyeli kardeşlerimizin en iyi şekilde eğitim almasını sağlayacak, kendi ülkelerinde düzen kurulduktan sonra da arzu edenlerin topraklarına dönebileceği anlayışı bu meseleyi de yönetiyoruz. Vatandaş olan kardeşlerimizin, Suriyeli olup Türkiye'de yaşayan insanlara eğitim, sağlık, sosyal hizmet sunabilecek olanları Türkiye'den başka ülkelerin almasını engelleyecek politika yapıyoruz' diye konuştu.