Samsun'da bulunan 13-14 pastanenin üretim raporu olmadan ekmek ürettiğini dile getiren Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, mültecilerin açtığı fırınlar ile pastanelerin izinsiz ekmek ürettiğini belirterek konuyla ilgili şikayetlerde ve çalışmalarda bulunduklarını ifade etti.

'İZİNSİZ EKMEK ÜRETEN PASTANELERE YASAL ÇALIŞMA BAŞLADI'

Samsun'da izinsiz olarak üretim yapan 13-14 pastane tespit ettiklerini belirten Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, 'Fırınlarda pasta, poğaça gibi şeyler üretmek için nasıl belediyeden ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden gerekli izinlerin alınması gerekiyorsa, pastanelerde de ekmek üretmek için, 'ekmek üterim belgesi' aranmak zorundadır. Yönetmeliğe göre, ekmek ve ekmek çeşitlerini pastanelerde üretilmesi gerekli izinlerin ve ruhsatların alınmaması halinde yasal değil. Bununla ilgili olarak oda olarak gerekli tespitleri yaptık. Bu işletmeler hakkındaki yasal çalışmalarımızın startını verdik. Bunun sonuna kadar takipçisi olacağız' diye konuştu.

'ÇİFTE STANDART OLMAMALI'

Sığınmacıların açtığı fırınların da Samsun'daki fırıncıları olumsuz etkilediğini belirten Başkan Yiğit, 'Mültecilerin açtığı fırınlar var. Bunlar, bu fırınlarda yöresel ekmeklerini gelişi güzel bir şekilde çıkartıyor. Bununla ilgilide çalışmalarımız sürüyor. Biz fırıncılar olarak, bu işletmelere de yasal prosedürlerin işlenmesinden yanayız. Nasıl, biz işyeri açmamız gerektiği zaman prosedürleri yerine getiriyorsak, bunların da getirmesinden yanayız. Bu fırınların bazıları 5-10 m2 alanlarda, tuvaleti-lavabosu olmayan yerler. Bugün bizim Samsun genelinde 170 tane fırınımız var. 170 fırının da hepsi ruhsatlı ve 'üretim tespit belgesi' var. Ama bu mülteci fırınlarına baktığımız zaman ne üretim belgeleri var. Ne maliyede kayıtları var. Ne de ruhsatları var. Bu insanlar mağdur durumdadırlar ama burada çifte standart da olmaması lazım' dedi.