Samsun Valiliği'nin yanında bulunan ve 19 Mayıs 1981 yılında ziyarete açılan, Samsun Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi, ziyarete tamamen kapatıldı. Müzedeki eserler, yetkililer tarafından yeni müze yapılana kadar kutulara konularak, koruma altına alınmaya başladı.

KOŞULLAR SAĞLIKSIZ
Müzenin kapantılmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Arkoloji ve Etnografya Müzeleri Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen müfettişlerin 'tarihi eserlerin sağlıksız koşullarda teşhir edildiği' şeklinde düzenlediği raporun etken olduğu öğrenildi. Müzenin binalarının yıkılarak, ortaya çıkan alanın 'Panorama 1919' açık hava müzesi projesinde kullanılacağı kaydedildi.

YENİ HALİ EN BÜYÜK OLACAK
Samsun Arkoloji ve Etnografya Müzesi'nin ise, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Bölge Başkanlığı'nın, Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Kontrol Laboratuvarı'nın bulunduğu bölgeye Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni yapılacak binalarda oluşturulacağı öğrenildi. 13 bin 214 metrekare alan üzerine yapılacak olan yeni müzenin Karadeniz Bölgesi'nin en büyüğü olacağı ifade edildi.

HAZİNELER SERGİLENİYORDU
Samsun ve çevresinde bulunan Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Hellenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin sergilendiği müzede, Etnografik nitelik taşıyan bindallılar, peşkirler, para ve saat keseleri, el yazması Kuran'lar, süs eşyaları, silahlar, mutfak eşyaları, halı ve kilimler de yer alıyordu. Müzede Amisos Antik Kenti Eserleri, Amisos Hazinesi, Amisos Mozaiği, Bronz Genç Atlet Heykeli, Bafra İkiztepe Höyük Eserleri, Vezirköprü Oymaağaç Höyük Eserleri ve Atakum Karadoğan Höyük Buluntuları gibi önemli eserler de yer alıyordu.
alıyor.

Bayram OK