İngiltere'deki Unilever Araştırma Merkezi ve Newcastle Üniversitesi'nde görev yapan Kimya ve İşlem Mühendisi Prof. Dr. Galip Akay, yaptığı bilimsel çalışmalar sonucunda kendi ağırlığının 30 katına kadar su tutma özelliğine sahip SRS maddesini buldu.

DAHA AZ SU VE GÜBRE İLE DAHA ÇOK ÜRÜN YETİŞTİRİLECEK

Toprak süngeri veya yapay kök olarak adlandırılan biyo-aktif plastik maddenin yapımı ve kullanımını kapsayan, aralarında ABD, Avrupa, Çin ve Hindistan'ın da bulunduğu birçok bölgede 12'den fazla patentlerini de aldı. SRS maddesinin ayrıca enerji ve azot gübresi üretiminde de kullanılabileceği belirtildi.

Prof. Dr. Akay'ın geliştirdiği çeşitli teknolojileri daha da ileri götürme ve uygulamaya koyma amacıyla ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Canik Başarı Üniversitesi ve Koç Üniversitesi'ni içine alan bir proje hazırlandı. Newcastle Üniversitesi'nden ayrılan Prof.Dr. Akay çalışmalarını sürdürmek için Eylül 2015'de Samsun'a geldi. Samsun Canik Başarı Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başladı.

Aynı zamanda proje yürütücüsü olan Prof.Dr. Akay, araştırmalarına Canik Başarı Üniversitesi ve OMÜ Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde başladı. Daha sonra Koç Üniversitesi'nde de çalışmalar yapılacağı belirtildi. 2 yıl sürecek proje kapsamında 11 kişilik bir ekiple araştırma çalışmalarının yapılacak.