Giresun çayı yoğun talep görüyor

Giresun çayının markalaşması ve tüketimde yoğun talep görmesi üzerine değerlendirmede bulunan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, 'Bölgede yetişen çayın aromatik yapısının bozulmadan tüketiciye sunumunda ÇAYKUR'un Tirebolu 42 markasının korunması gerekir' dedi.

Giresun çayı yoğun talep görüyor

Çayın Karadeniz Bölgesi'nde yaklaşık bir milyon insanının ekonomik ve yaşamsal döngüsüne katkı sağlamakta olduğunu belirten Çakırömelikoğlu, “Giresun’da yıllık 25-30 bin ton çay yetiştirilirken, bu üretimin 10-12 bin tona yakını Tirebolu ilçemizde, 10 bin tona yakını ise Eynesil ilçemiz ile Çanakçı ilçemizden çıkmaktadır. Güce ve Görele ilçelerimizde de çaylıklar mevcuttur. Çay üretimi sadece Doğu Karadeniz Bölgesi’nde toplam 205 bin ailenin geçim kaynağı olduğu gibi, Giresun’da ise çay üreticisi aile sayısı 15 bin dolayındadır. Bu üretime karşılık Giresun’da 12 fabrika, çay işleme ve paketleme işiyle iştigal etmektedir. Bölgemizde fındık gibi çayında alternatifi yoktur” ifadelerini kullandı.

“Giresun bölgesinin iklimsel ve coğrafi şartları, çayı özel kılmaktadır” diyen Çakırmelikoğlu, “Bu doğrultuda Giresunlu girişimciler dışında Rize, Trabzon ve Samsunlu yatırımcıların bölgemizdeki üretim tesisleri dikkat çekmektedir.Bu durum dahi bölgemiz çayının aromatik özelliğini daha net ortaya çıkartmaktadır. Bu özellikler Giresun’un doğu yakasında üretilen eşsiz aromaya sahip çayın marka değerinin korunması gerektiğinin kanıtıdır.Buna nazaran ÇAYKUR’un Tirebolu 42 markasının paketleme tesisini son dönemde Rize’ye taşıması ve diğer bölge çayları ile harmanlanarak üretildiğine dönük iddialar, bölgemiz çay markası özelliklerinin tescillenmesi ve korunması fikrini tekrar gündeme getirmiştir.Dolayısıyla Giresun kalite çayda, başka bölge çayı olmadan kendi özel aroması ve içim özelliği korunarak ÇAYKUR Tirebolu 42 markası olarak üretilip paketleme entegre sisteminin özel sektörde olduğu gibi Giresun’da oluşturulması şarttır. Bu doğrultuda bölgenin ekonomik ve marka değeri yüksek çayının başka yöre çayları ile karıştırılmadan Giresun sınırları içinde paketlenmesi,son dönemde tesis ve markalaşma süreçleri sonucunda daha fazla ön plana çıkan özel işletmeler ile de entegreli çalışmalar yürütülmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz.Tirebolu,Eynesil bölgelerimiz ağırlıklı işletmelerimiz, makine parklarında yaptıkları modernizasyon ve Ar-Ge'ye verdikleri önem sonucunda bugün çayda ciddi talep gören noktaya gelmişlerdir. Bu süreç, Giresun’u fındığın başkenti olma özelliğinin yanında en kaliteli çayında üretildiği bir bölge haline dönüştürmüştür” diye konuştu.



EN ÇOK OKUNANLAR

Samsun'da termometreler patlayacak

1 Samsun'da termometreler patlayacak

Samsun'da şüpheli ölüm

2 Samsun'da şüpheli ölüm

'Neden ben' diye sormak!

3 'Neden ben' diye sormak!..

Test edildi, onaylandı

4 Test edildi, onaylandı

Eski vekile ihraç talebi

5 Eski vekile ihraç talebi

Samsunlu futbolcunun mutlu günü

6 Samsunlu futbolcunun mutlu günü

Türk Telekom'un taşeron işçileri dertli

7 Türk Telekom'un taşeron işçileri dertli

Samsun'da 10 yıl daha yetecek mezar yeri var

8 Samsun'da 10 yıl daha yetecek mezar yeri var

İŞKUR, vasıfsız elemanın yeri değil

9 İŞKUR, vasıfsız elemanın yeri değil

 Dualar Yıldırım için

10 Dualar Yıldırım için


SIRADAKİ HABER