CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Yeni anayasa çalışmaları ve başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, CHP'nin itirazının başkanlık sistemine mi yoksa Erdoğan ismine mi olduğu sorusuna, 'Biz 12 Eylül darbe hukuku dolayısıyla ilgili bir komisyon kuruyoruz. Anayasa o darbe hukukunun bir parçası. Dolayısıyla bu komisyonu biz anayasa komisyonu olarak değil darbe hukukunu değiştirme komisyonu olarak düşünüyoruz biz. Aynı komisyon anayasayı görüşürken darbe hukukunu da görüşecek ve değiştirecek. Bu anayasanın izdüşümü olan yasaların değişmesi lazım. Eş zamanlı bunlar değişecek. 12 Eylül artığı olan ve 12 Eylül'den sonra o yasaları tahkime den yasalar var. Bunların değişmesi lazım. Yoksa anayasa olsa ne olur olmasa ne olur? İngiltere'nin anayasası yok diye demokrasi mi yok' yanıtını verdi.

'BİZ BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞIYIZ'
Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"Biz başkanlık sistemine karşıyız, Sayın Erdoğan'ın şahsına, bu bir kişisel olay olarak biz görmüyoruz. Ama o kişisel olay olarak görüyor. Zaten sorunumuz da orada. Biz cumhurbaşkanı anayasal sınırlar içerisinde kaldığı sürece, ettiği yemine sadık kaldığı sürece bizim bir sorunumuz yok. Sayın Erdoğan'ı vatandaşımız seçmiştir. Hiçbir eleştiri de getirmedik. Ne zamanki anayasal sınırların dışına çıktı, en sert şekilde onun anlayacağı dilden eleştirdim. Hala aynı tutumunuzu takınırsanız eleştirideki dozu artırarak devam edeceğim dedim' değerlendirmesinde bulundu.

'ÇOK TALİHSİZCE BİR AÇIKLAMA YAPTI, ALMANYA'DAKİ HİTLER ÖRNEĞİNİ VERDİ'
En son Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Gazi Mustafa Kemal'in de parlamenter sistemi benimsediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, 'O da bir dikta yönetimi başkanlık sistemini filan düşünmemiş. Şimdi biz bunların tamamını çöpe atalım başkanlık olsun diyoruz. Niye başkanlık oluyor? 13 yıldır kimsenin aklında değildi de Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildikten sonra başkanlık sistemi olsun. Çok talihsizce bir açıklama yaptı, Almanya'daki Hitler örneğini verdi. Hitler örneğinden sonra Almanya Hitler'i terk etti, başkanlık sistemini terk etti, parlamenter sisteme geçti. Niye geçti? Almanya neden şu anda Avrupa'nın amiral gemisi konumundadır? Parlamenter sistem var. Parlamenter sistemi çalıştırmayan mekanizma ne üzerinde asıl tartışmamız gereken bu. Siz bu sistemden memnun musunuz? Biz bu sistemden memnun değiliz. Ama düzeltelim. Yok, düzeltmeyelim yeni bir sistem kuralım. Nasıl kuracağız o sistemi? Henüz daha belli değil. Sayın Davutoğlu'na da sordum nedir başkanlık sistemi. Bir çalışma yapacak ve bize verecek. Parlamenter sistemi çalışamaz hale getiren 12 Eylül darbe hukukudur' şeklinde konuştu.

'BİZ BAŞKANLIK SİSTEMİNİN TÜRKİYE'DE TARTIŞILMASININ TAMAMEN YAPAY BİR TARTIŞMA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ'
'Biz başkanlık sisteminin Türkiye'de tartışılmasının tamamen yapay bir tartışma olduğunu düşünüyoruz' diyen Kılıçdaroğlu, 'Bugün Türkiye'nin dünya kadar sorunu var. Doğru ve Güneydoğu'da kan gövdeyi götürüyor. Her gün şehitlerimiz geliyor. Anayasa tartışmaları mı çok değerlidir yoksa bu sorunu çözmek mi çok değerlidir? Biz bırakmışız orayı kalkmışız bir kişiye göre rejimi değiştireceğiz onun keyfi olsun diye. Yeter artık bu kadarda olmaz' dedi.