Öğretmen ve idarecileri küstürdüklerini söyleyen Samsun Valisi Şahin, ''Eğitimde marka şehirden bahsediyoruz. Halbuki eğitim konusunda bu şehir sınıfta kalmış durumda'' diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından dün gerçekleştirilen 'Yabancı Dil Eğitiminde Yol Haritası' çalıştayının açılış konuşmasını yapan Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, her verinin titizlikle inceleneceğini ifade ederek, ''Samsun'un eğitim yol haritasını çıkarmamızda bize yardımcı olacak. Samsun olarak yabancı dil eğitimi ve müfredatı alanında hazırlıklıyız.

'Yabancı Dil Eğitiminde Yol Haritası' gibi bakanlığımız ve eğitim geleceğimiz için önemli olan çalıştaya ev sahipliği yaptığımızdan dolayı çok memnunuz'' dedi.

VALİ ŞAHİN'DEN İTİRAFLAR
Samsun'un eğitimini yaptıkları toplantılarda sürekli tartıştıklarını kaydeden Samsun Valisi İbrahim Şahin, ''Eğitimde marka şehirden bahsediyoruz. Halbuki eğitim konusunda bu şehir sınıfta kalmış durumda. Bir vali olarak itiraf ediyorum. Her gün bir milli eğitim müdürü ve okul müdürlerini değiştirmişsin, okullarda öğretmenleri hallaç pamuğuna çevirmişsin. Ondan sonra da iyi eğitim. Olmaz kardeşim. Kendimizi zorlamayalım. Eğer bir yerde bir hoca, müdür başarılıysa onu orada tutacağız. Hangi dünya görüşüne sahip olursa olsun ona müdahale etmeyeceğiz. Almanların bir sözü var, 'Düzgün çalışan bir makineyi tamire kalkmayın' diye. O zaman geçmiş olsun, başarı gider. O zaman küstürürsün. Bir de iki tarz küstürüyorsun. Arkadaşları görevden alıyoruz, yerine bize yakın diye birisini koyuyoruz. İdari yargı hemen bozuyor. Hem görevden alınan küsüyor, hem de mahkeme kararıyla göreve yeniden gelen seni dinlemiyor. Ne olacak o zaman? Bir dirençle karşılaşıyoruz. Hani dil öğrenecektik biz? Bırak dili normal Türkçeyi bile öğrenemiyoruz'' diye konuştu.

İLK ADIM SAMSUN'DAN
Müfredata yönelik çalışmalara ilk kalem çizgisinin Samsun'dan atıldığını ifade eden Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, ''Samsun'da İlklerin şehri olarak Samsun çok önemli bir yere sahip. Bu hareketi Samsun'da gerçekleştirmek bizim için de metaforik bir anlama işaret ediyor. Bu değişime ve modernleşme arayışına Samsun'da başlamak bizim için çok önemli. Daha geniş kapsamlı çalıştayımızı da yine Samsun'da başlatacağız. Milli eğitim camiamıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum'' şeklinde konuştu.

SAMSUN BAKANLIĞA YÖN GÖSTERECEK
Milli eğitim bakanlığının son yıllarda yaptığı bütün çalışmaları taşradaki paydaşlarıyla birlikte yapmaya gayret gösterdiğini söyleyen Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, ''Artık merkez teşkilatı 'Biz en iyisini biliriz, yaparız ve taşra bunu uygular' mantığından sıyrıldı. Taşrada işin mutfağındaki paydaşlarımızla birlikte, yaptığımız bütün çalışmaların daha verimli olduğuna şahit olduk. Bu çalışma da bunun bir göstergesi. Bu çalıştaylardan elde edilecek bütün çalışmalar bakanlığın yön haritasını çiziyor. Biz artık bakanlık olarak yalnızca yabancı dil değil, bütün dersleri daha iyi nasıl öğretebiliriz, öğrencileri dünya standartlarında nasıl yetiştirebileceğimizin azmi ve gayreti içinde olacağız'' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından akademisyenler ve öğretmenler gruplar oluşturarak çalıştay bölümüne geçti. Çalıştay Samsun'da iki gün boyunca devam edecek.

Zerrin SOMUNCU