İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, dün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan fındık rekoltesi tahminine saygı duyulması gerektiğini söyledi. Bakanlığın açıkladığı rakamın bir tahmin olduğunun altını çizen Gören, "İhracatçı birlikleri olarak yaptırdığımız çalışmalara göre bizim rekolte tahminimiz ise 600 bin ton civarında. Sekiz yıldan bu yana tahminlerimizde sadece yüzde 2-3 yanılmalar oldu. Ancak kesin sonuç sezon kapanışında ortaya çıkacak. Geçen yıl stoklarda kalan 130 bin ton fındığı hesaba kattığımızda, bu yıl ihracat amaçlı ürün temininde bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz" dedi.

İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından açıklanan 468 bin tonluk 2016 yılı için fındık rekoltesi tahminine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Açıklanan rakamlara saygı gösterilmesi gerekiyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de her kurum hatta her şirket kendi tahmin çalışmalarını yapmaktadır. Çünkü ileriyi görmek, hesaplarını ve planlarını yapmak için buna ihtiyaç vardır. Ancak bu rakamlar bir tahmindir. Kesin sonuç ancak iç tüketim ve gerçekleşen ihracatın tamamlanmasından sonra önümüzdeki yılın Ağustos ayında yani sezon kapanışında ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

Don yılında bile rekolte 480 bin ton oldu

İhracatçı birliklerinin yaptırdığı çalışmalarda ise rekoltenin 600 bin ton civarında olacağının tahmin edildiğini belirten Gören, "Sekiz yıldan bu yana bizim yaptırdığımız tahminlerde sadece yüzde 2-3 yanılmalar olduğu görüldü. Bakanlık ile bizim tahminlerimiz arasında 130 bin ton gibi bir fark görülüyor. Uygulanan metodolojiler bu farka neden olabilir. İşin doğrusu, ancak sezon sonunda belli olacaktır. Fakat yoğun don yaşanılan bir yılda bile rekoltenin 480 bin ton civarında gerçekleştiğini dikkate almamız gerek. Dolayısıyla ihracat amaçlı ürün temininde bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz. Geçen yıl stoklardan 130 bin ton fındık kaldı. Bu yıl ihracat amaçlı ürün temininde bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 2014 yılında 2 milyar 237 milyon dolar olan fındık ve mamulleri ihracatını 2015 yılında yüzde 22,5 artırarak 2 milyar 834 milyon dolara çıkardığını hatırlatan Gören, Bu yıl ürün miktarına bağlı olarak iç tüketim ve ihracatta azalmalar olabileceğine dikkat çekti. Gören, şunları söyledi: "Ticaretin kuralı bu. Rekoltenin düşük olması veya üreticinin fiyatların artması için ürününü piyasaya geç sürmesi normaldir. Bunun sakıncası, fındığı hammadde olarak kullanan sanayicinin ürün için Türkiye dışındaki ülkelere yönelmesidir. Rekoltenin yetersiz olduğunu gören sanayiciler, kendilerine yurtdışında alternatif ürün arayışına girmektedir. Örneğin bu yıl için 285 bin ton fındık ihraç etmeyi öngörüyorduk. Fakat üretici ürününü bekletince, ihracat 240 bin ton seviyelerinde kaldı. Sanayiciler 45 bin tonluk bölümü Türkiye yerine başka ülkelerden temin etti".