Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ, Kulüpler Birliği Vakfı'nın Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"BÜYÜK ZARAR VERİR"
Dünyanın her yerinde, her hafta hakem hatalarının tartışıldığını bildiklerini ifade eden Gümüşdağ, "Bu futbolun içinde var. Bunu itiraf edenlerin başında biz kulüp başkanları geliyoruz. Fakat bu sezonun ilk yarısı bize gösterdi ki bu hataların kabul edilebilirlik düzeyi vardır ve bir adım ötesi tüm futbol ailesine büyük zarar verir. Başkanlarımızla birlikte objektif bir gözle bize göre kabul edilemez hakem hatalarını tartıştık. Bunu kulüp başkanları olarak değil, futbol yöneticileri olarak yaptık. Şu ortak karara vardık; hakem hataları mutlaka minimize edilmelidir. Çünkü hangi takımın canı yanarsa yansın bu Türk futboluna olumsuz olarak yansıyor. Artık sonuçları maddi ve manevi olarak çok pahalıya mal olan bu büyük hatalar mutlaka sonlanmalı. Hakemlerimizin iyi niyeti ya da kalitesiyle ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Dikkat ile baskı altında doğru karar verebilme kabiliyetiyle psikolojik etkenlerle ilgili sorun olduğu kanaatindeyiz. Çünkü bir Dünya Kupası, bir Şampiyonlar Ligi finali yönetebilen bir hakem şüphesiz Süper Lig maçlarından birini yönetebilecek kaliteye sahiptir ama görüntülere baktığınızda çok farklı ve düşük bir maç yönetim seviyesiyle karşılaşıyoruz" dedi.

"HAKEMLERİN YÖNETİM SEVİYELERİ YÜKSELMELİDİR"
Hakemlerin yönetim seviyelerinin yükselmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Göksel Gümüşdağ, sözlerine şöyle devam etti:
"4 Haziran 2015'te TFF ile birlikte imzaladığımız mutabakat var. Süper Lig A.Ş gibi Türk futbolunun gidişatını değiştirecek devrim gibi bir yapıyı konuşuyoruz. Uzun uzun değerlendirmeler yaptık. Her puan sezon sonunda milyonlarca lira demek. Bu sebeple hakem hataları kesinlikle sessiz kalmayacağımızı ve gerekirse daha sık toplantılar düzenleyip, kararlılıkla dile getireceğimiz bir konu haline gelmiştir. Sahalarımızda düdük çalan hakemlerimizin yönetim seviyeleri yükselmelidir. Baskı altında anlık doğru karar verebilme yeteneklerinin artması şarttır. Eğitim programında kapsamlı değişiklikler artık kaçınılmazdır."

"BU İŞİN İÇİNE TEKNOLOJİYİ KOYMAK ZORUNDAYIZ"
Hakem hatalarını önlemek için teknolojinin de devreye girmesi gerektiğini ifade eden Göksel Gümüşdağ, "Hollanda'da şu an PAF liginde denenen bir konu var. Maç sırasında canlı yayın aracında bulunan 3 hakem orta hakeme saliselik kararlarda bilgi vererek yanlışın önlenmesi amaçlanıyor. UEFA'dan bu sistemi denemek için izin istemişler. Bu işin içine teknolojiyi koymak zorundayız. Biz Süper Lig A.Ş. projesini anlatırken, en çok bu konuya dikkat çektik. Tepkimiz kişilere ya da kurumlara değildir. Yönetim kurulu ve TFF Başkanı Genel Kurul yapımızın oylarıyla seçilmiş bir arkadaştır ve desteğimiz de vardır ama mutlaka düzelmesi gereken duruma karşı bir tavrımızda vardır. Hakemlerimizin yönetim kalitesinin yükselmesi bu bütünün önemli bir parçasıdır. TFF bu konuyu profesyonellerin desteğiyle ele almak zorundadır" diye konuştu.