Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) işbirliğinde, 'Kalite Yönetim Sistem Standartlarında Yapılan Revizyonlar ve Yeni Versiyonlara Geçiş Süreçleri' konulu toplantı, STSO Odası Davut Altan Meclis Toplantı Salonu'nda yapıldı.
Toplantıya, STSO Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Alıç, TSE Samsun Belgelendirme Müdürü Erol Kaygı, TSE Samsun Sistem Belgelendirme ve Planlama Sorumlusu Yasin Duru ile çok sayıda davetli katıldı.

UZUN SOLUKLU REKABET
Toplantının açılışında konuşan TSE Samsun Belgelendirme Müdürü Erol Kaygı, standartların uluslararası ticaretin dili olduğunu belirterek, özellikle de Kalite Yönetim Sistem Standartları olarak anılan; TS EN ISO 9001 Kalite yönetim, TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim, TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim, TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistem Standartları'nın uluslararası alanda, bir milyon 200 bin kullanıcı sayısı ile en yoğun kullanılan ya da aranan standartlar kategorisinde olduğunu söyledi. Standartlar sayesinde milyarlarca dolarlık bir pazarın bir şemsiye altında toplandığı ve müşteri ya da ülkelerin gümrük mevzuatlarının temel kabul parametresi haline geldiğini ifade eden Kaygı, 'Ülkemizin uluslararası ekonomik alanda hak ettiği yeri almasının yolu, uzun soluklu rekabete dayanıklı işletmelere sahip olmasından geçiyor. Bu da standart, standardizasyon, kalite ve insana yatırım yapmakla mümkün olabilir' dedi.

İŞ DÜNYASINI UYARDI
Konuşmada, piyasada dolaşan belge tacirlerine de dikkati çeken Kaygı, 'Bu güzel ülkenin milli belgelendirme kuruluşu olarak, bu anlamda sahip olduğumuz tüm birikim ve tecrübemizi sanayicimizle paylaşmak çabası içerisindeyiz. Bu toplantıda bu çabalardan biri olup, artan bir hızla bu faaliyetlerimiz devam edecektir. Özellikle sistem belgelendirme alanında ortalıkta bir sürü belge taciri dolaşıyor. Her kim ki sanayicimizin kapısını çalıp, 'yarın sabah, haftaya sistem belgeniz elinizde' diyorsa, sanayicimiz bilsin ki; bu kapıyı çalan belge taciridir, belge tüccarıdır. Hiç birimiz, hiçbir sanayicimiz maddi değeri ne olursa olsun sadece duvara asmak için sitem belgesi alacak kadar zengin olmamalı. Adı üzerinde, yönetim sistem belgesi; bunu yaşamak lazım, bunun için çaba sarf etmek lazım ve hak etmek lazım. Dünyanın her yerinde hiçbir değişikliğe uğramadan aynı şekilde uygulanan tek standart olan kalite yönetim sistem standartlarının ön gördüğü sistemleri kurmak ve sertifikalandırmak akşamdan sabaha yapılabilecek bir iş değildir' diye konuştu.

DURU, SUNUM YAPTI
Açılış konuşmasının ardından TSE Samsun Sistem Belgelendirme ve Planlama Sorumlusu Yasin Duru, Kalite Yönetim Sistem Standartlarında Yapılan Revizyonlar ve Yeni Versiyonlara Geçiş Süreçleri konulu sunum yaptı.