Medical Park Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nden Opr. Dr. Murat Bölükbaşı 'çocuklarda ayak sağlığı' hakkında bilgi verdi.

Dr. Bölükbaşı 'Çocukların ayaklarında gelişecek bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Çocuklarda ayak sorunlarını iki farklı bölüme ayırabiliriz; birincisi çocukların yüzde 60-80'inde görülen hafif düz tabanlık ve içe basmadır. Bu durum ayağın iç yanındaki yağ dokusunun o dönemde fazla olmasından kaynaklanır ve yanıltıcı bir görünümdür. Çocuk büyüdükçe bu yağ dokusu kaybolur, ayak normale döner. Yapılan çalışmalar bu gruptaki çocuklara tedavi amaçlı tabanlık, ortopedik ayakkabı veya bot vermenin gereksiz olduğunu göstermiştir. İkinci grupta ise; bebekler doğduklarında ayakları içe dönük (PEV) olarak doğarlar. Çocuk doğar doğmaz, tedavi edilmesi gerekir. Dokular esnekken alçı, gerekirse ameliyatla tedavi edilir' dedi.

Çocuklarda görülen düztabanlık esnek ve sert olmak üzere ikiye ayrıldığını söyleyen Opr. Dr. Murat Bölükbaşı 'Esnek düz tabanlık yüzde 20'ye yakın sıklıkta görülür, genelliklede sorunsuzdur, ağrı yapmaz. Sert (rijit) düz tabanlık çok nadirdir, kemik problemlerinden kaynaklanır, ağrılıdır, tedavi edilmesi gerekir. Bebeklik döneminde ayaklarda oluşan sorunlar, ileride çocuğun ayak, bacak ve sırt gibi vücudunun bazı kısımlarında önemli bozukluklara neden olabilir. Bu nedenle ayak sağlığına ve ayakkabı seçimine ilk yıllardan itibaren dikkat etmek gerekir' diye konuştu.

İHA (oa)