Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişiminin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Diyarbakır'da bulunan Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı ve Birleşmiş Hava Harekat Merkezleri Komutanlığı bünyesindeki 8'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda görevli bazı askerlerinde darbe girişimine destek verdikleri ve Ankara'ya vuran savaş uçaklarının Diyarbakır'dan kalktığı ortaya çıktı.

6 uçak ve 12 pilot

Darbe girişimine Diyarbakır 8'inci Jet Ana Üs Komutanlığı'ndan 6 savaş uçağı ile 12 pilotun destek verdiği öğrenildi. Darbe girişiminin devreye girdiği saatlerde Diyarbakır 8'inci Jet Ana Üs Komutanlığı'ndaki 6 savaş uçağının kanuna aykırı olarak havalandığı bildirildi.

Yolcu uçağını tehlikeye attılar

İddialara göre, darbe girişimi gecesi 8'inci Jet Ana Üs Komutanlığı'na gelen darbeci pilotlar, nöbetçi komutana terörle mücadele kapsamında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın talimatıyla kalkış yapacaklarını söyledi. Ancak nöbetçi komutan, böyle bir talimattan bilgisinin olmadığını belirterek, durumu üs komutanına soracağını söyledi.

Bunun üzerine darbeci pilotlar izinsiz olarak kalkış yaptı. Darbecilerin, bu sırada, Diyarbakır Havalimanı'na inmeye çalışan bir yolcu uçağını da tehlikeye attığı ortaya çıktı. Yolcu uçağının, düşmekten kıl payı kurtulduğu ileri sürüldü. 6 savaş uçağının ardından, 2 savaş uçağının da darbecilerin kullandığı uçakları indirmek için havalandığı belirtildi.

Kentte, darbe girişimi ile ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde, şu ana kadar 142 asker gözaltına alındı. Bunlardan 25'i serbest bırakıldı. 3 sivil hakim de tutuklandı.