Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, darbe girişimi nedeniyle yapılacak yargılamalarda topyekün değil bireysel yaklaşımlarla yargılama yapılması gerektiğini ifade ederek, ''Bu mücadelede demokratik hukuk devletinin temel ilkelerinden taviz verilmemeli, tabiri caizse kurunun yanında yaş da yanmamalı'' dedi.

Samsun Barosu'na bağlı avukatlar, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimine karşı Samsun Barosu bahçesinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, yaşanan olayların nitelikli birer terör eylemi ve anayasal suç olduğunu ifade ederek yargılama süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

BÜYÜK BADİRE ATLATILDI
Silahını, namlusunu milletine çeviren asker karşısında esas duruşa geçilip selam durulmayacağını kaydeden Gürbüz, ''Bilakis bu askerlere direnilir. 15 temmuz gecesinde de milletçe bu direnci gösterdik. Büyük bir badire atlatıldı. Şimdi sıra başta ordumuz olmak üzere devlet kurumlarına sızmış olan hain yapılarla mücadeleye geldi. Bu mücadelenin yapılması demokratik-hukuk devletin bekası, milletin esenliği için kaçınılmaz. Ancak bu mücadele yapılırken demokratik-hukuk devletinin temel ilkelerinden taviz verilmemeli, tabiri caizse kurunun yanında yaş da yanmamalı. Masumiyet karinesi, suçta ve cezada şahsilik ilkeleri asla göz ardı edilmemeli. Makamı, rütbesi ne olursa olsun ismi FETÖ'cü, şucu, bucu örgütle ilişkisi olan, bu ilişkisi nedeniyle kendisine devlet tarafından tebliğ edilen yetkilerini bu ilişkiler çerçevesinde kullanan her kim varsa, bu hukuk çerçevesinde ortaya konulmak kaydıyla en ağır cezayla cezalandırılsın. Ama topyekün bir yaklaşım değil, bireysel yaklaşımlarla her bireyin, her şüphelinin durumu ayrı ayrı değerlendirilerek bir yargılama yapılmalı. Bu şekilde değerlendirmeler yaparak adalet yönünde en iyi maddi hakikati ortaya çıkartılacağına inanıyorum. Bu noktadaki inancımı en üst seviyede tutuyorum. Eğer bununla alakalı bir aksaklık eksiklik şikayet gibi bir durum olursa da konuyla alakalı başvurularımızı yapma hakkımızı koruyacağız'' diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU