Darbe girişiminden sonra hızla harekete geçen hükümet, bu tip girişimlerin bir daha yaşanmaması için önemli kararlar almaya hazırlanıyor.

Bakanlar Kurulunda darbeye karışan sivil-asker kim varsa 'savaş mahkemesi veya darbe mahkemeleri' benzeri bir mahkemede yargılanmaları gündeme geldi. Bunun için özel bir kanun çıkarılması, yargılamalar bittikten sonra da yasaya konulacak geçici madde ile bu mahkemenin lağvedilmesi planlanıyor. Çıkarılacak yasada, yargılama usulleri, verilecek cezalar, yargılamaların ne kadar süreceği, darbecilerin nerede hapsolunacaklarına kadar her türlü ayrıntı yer alacak. Bakanlar Kurulunda, idam cezasının geri getirilmesi konusu da masaya yatırıldı. Birçok bakan, idamın darbeciler için 'kurtuluş' olacağını belirtip, 'Daha ağır bir şekilde yaşayarak bu cezalarını çeksinler' teklifini gündeme getirdi.

Çıkarılacak özel yasada darbecilerin yargılanmasının kısa sürede tamamlanması öngörülecek. Bu yargılamalar için özel bina kullanılacak ve çok sayıda hakim görevlendirilecek. Ayrıca, yeni yapılacak 3 metrekarelik beton hücrelerden oluşacak hapishanelerin inşa edileceği ve bu hapishanelerin 3-4 ayda tamamlanması planlanıyor. Bu hücreler ışık görmeyecek ve içinde sadece tuvalet bulunacak. Ceza alan darbeciler bu hücrelerde ömür boyu mahkûm edilecekler. Hiçbir şekilde diğer mahkûmların faydalandığı haklardan yararlanamayacaklar. Ailelerle görüşme veya kitap ve televizyon hakları olmayacak. Türkiye genelinde askeri yapılarla ilgili radikal tedbirlerin de gündeme gelmesi bekleniyor. Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları, garnizon komutanlıkları başta olmak üzere bütün askerî binaların şehir dışına taşınması da tartışılıyor. Askerî okullara giriş sınavları ve şartlarıyla ilgili yeni düzenlemeler yapılması, kamu kurumlarındaki FETÖ'cülerin temizliği kapsamında da yine özel bir yasa çıkarılabileceği belirtiliyor.

Hükümetin gündemine gelen bir başka tedbir ise Genelkurmay Başkanlığının Milli Savunma Bakanlığına bağlanması ve Jandarma Genel Komutanlığının lağvedilmesi.

Bu konuda kanuni değişiklik yapılırsa, Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığına bağlı bir genel müdürlük statüsüne dönüşecek ve jandarma personeli de kır polisi olarak görev yapacak. AK Parti kulislerinde, darbecilerin ikinci bir kalkışmasının önlenmesi için yurt çapında OHAL ilan edilebileceği de konuşuluyor. Bakanlar Kurulunda da gündeme gelen OHAL ilan edilmesine ilişkin son kararın bugün yapılacak MGK toplantısında verilebileceği belirtiliyor.