Haaretz'in Kudüs'teki üst düzey yetkililere dayandırdığı habere göre; Mısır'ın rahatsızlık kaynağı, gerek Türkiye, gerekse İsrail medyasında çıkan 'Türkiye-İsrail görüşmeleri' ve 'İsrail'in Gazze ablukasını kaldırma konusunda yeşil ışık yaktığı' yönündeki haberler.

Mısır Dışişleri'nden üst düzey yetkililer, İsrail'in Kahire Büyükelçisi Haim Koren ile bir araya gelip, bu haberlerin doğru olup olmadığını ve İsrail ile Türkiye'nin gerçekten uzlaşmaya yaklaşıp yaklaşmadığını sordu. Tel Aviv'deki Mısır Elçiliği'nde görevli maslahatgüzara da üst düzey Dışişleri yetkilileri ile yapılan son görüşmede benzer mesaj iletildi.

NAHŞON DOĞRULADI

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahşon de, Mısır'ın Türkiye ile görüşmeler konusunda bilgi istediğini doğruladı.

2013'te Müslüman Kardeşler yönetiminin darbeyle devrilmesinin ardından Türkiye ile diplomatik kriz yaşayan Kahire yönetimi, Ankara'nın Hamas'a destek vermesinden rahatsız.

Mısır yönetimi, Hamas'ı Sina Yarımadası'ndaki radikal İslamcı gruplara destek vermekle suçluyor ve 2013'teki askeri darbeden bu yana Gazze ile arasındaki Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor.

Ayrıca İsrail'in Gazze'ye uyguladığı kara ve deniz ablukasını hafifletmesine şiddetle karşı çıkıyor.