Abdullah İlker, ağız ve diş sağlığı açısından en önemli konulardan biri olan diş fırçalama konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle dış fırçası kullanımı ve macun kullanımında Türkiye'nin Avrupa'nın çok gerisinde olduğunu belirten İlker, hayatı boyunca diş hekimine gitmemiş kişilerin olduğunu kaydetti.

'YÜZDE 10'UNUN EVİNE DİŞ FIRÇASI GİRMİYOR'

Samsun Dişhekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, 'Türkiye'de ağız ve diş sağlığına verilen önem yeterli değil. Ağız ve Diş sağlığı konusunda Türkiye olarak Avrupa'dan çok gerideyiz. Bu durumun iyiye gitmesi için kamu kurumlarının duruma müdahale etmesi gerekiyor. Devlet hastanelerinin yeni doğan çocukları 18 yaşına kadar ağız ve diş sağlığını takip ederek, sağlıklı bir nesil yetiştirmemiz gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde 1 kişi yılda 4 kere diş fırçası değiştirirken, ülkemizde ise insanların yüzde 10'unun evine diş fırçası halen girmemiştir. Daha dişhekimine gitmemiş, tanışmamış insanlarımız var. Herkesin 6 ayda bir mutlaka bir dişhekimine gitmesi gerekiyor. Bu kontrolleri yaptırmayan kişiler genç yaşta diş noksanlığı ya da protez kullanmak zorunda kalacaktır. Diş fırçalama konusunda gelişmiş ülkelerin seviyesine gelmemiz için bugün ki diş fırçalama oranını 4 kat daha arttırmamız lazım' dedi.

'UCUZ ÜRÜNLER KULLANMAYIN''

Vatandaşları ucuz diş macunu ve fırçası hakkında da uyaran Başkan İlker, 'Vatandaşların gelişi güzel, ismi bilinmeyen ucuz diş macunlarını kullanmamaları gerekiyor. Çok ucuz diye diş macunu kullanmak doğru değildir. Kaliteli ve sağlıklı diş macunu kullanımı ağız ve diş sağlığı açısından çok önemlidir. Diş bakımında kullanılan fırçanın, büyüklü, bakış yönü ve özellikleri diş sağlığı ve temizliği açısından çok önemlidir. Ağız ve diş sağlığı için kaliteli ve bilinen ürünlerin kullanılması faydalı olacaktır' ifadelerini kullandı.