İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, kanlı gecede yaptığı telsiz konuşmasıyla polisten kanunlar içerisinde hareket etmelerini ve askere megafonla bunun bir kalkışma olduğunu anons etmelerini istedi. Çalışkan, darbeci askere ise "Tepemizde dolaşan uçaklara sesleniyorum. Gidin kardeşim Türk pilotunun dolaşacağı yerler değil burası" şeklinde anons yaparak uyarıda bulundu.

Çalışkan konuşmalarda tüm personeli kanunlar içerisinde hareket etmeleri doğrultusunda uyararak, askerin, yapılan şeyin kalkışma olduğu yönünde megafonla ikaz edilmesini istedi. Genelkurmay tarafından yapılmadığını anlatmalarını, kimsenin burnunun bile kanamamasını söylemesine rağmen, köprüde bulunan askerler hedef gözeterek İl Emniyet Müdürü ve beraberinde bulunan polisler ile ellerinde Türk Bayrağı taşıyan vatandaşlara yönelik ağır silahlarla hedef gözeterek ateş açtı.

Çalışkan'ın telsiz konuşmaları şöyle:

"Bütün arkadaşlarıma hitap ediyorum bulundukları yerden kıpırdamayacaklar. Benim emirim haricinde hareket etmeyecekler. Hiçkimse görevini terk etmeyecek, silahını vermeyecek, bulunduğu yeri terk etmeyecek, benim talimatlarım doğrultusunda terk etmeyecek, kanunlar çerçevesinde hareket edecek.

"Askeri megafonla ikaz edin"

Özellikle sıkıntılı olan olay yerlerindeki ilçe müdürleri, Kuleli Askeri Lisesinin olduğu yer başta olmak üzere usulünce megafonla ikaz edin. Bu işin emir komuta içinde olmadığını Genel Kurmayın bu işin içinde olmadığını yapılan işin kalkışma olduğunu anons edin oradaki aklı başındaki insanlar döneceklerdir. Nerede askeri unsur varsa bunları megafonla iletiyorsunuz. Bu işte rütbesi ne olursa olsun. Aman sakın bakın herkes çekilir hesabı size çekilir.

"Gidin kardeşim Türk pilotunun dolaşacağı yerler değil burası"
Hiç kimsenin burnu kanamayacak. Bir tane insanımızın burnu kanamasın. Binlerce, onbinlerce insan sokaklarda. Tepemizde dolaşan uçaklara sesleniyorum. Gidin kardeşim Türk pilotunun dolaşacağı yerler değil burası".

"Şehit olmak için emrinizi beklerim"

Bir polisin yapılan anonslar üzerine , "Havalimanı temizlendi. Diğer yerler temizlendi" dediği duyuluyor.
Bir başka polis ise "Şehit olmak için emrinizi beklerim" ifadesini kullandı.