Sinop Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Yakup Erdem, son 15 yıllık veriler incelendiğinde ortalama 500 bin ton avlanan su ürününün her geçen yıl azaldığına vurgu yaptı.

Bunun nedenlerinin bilinçsiz avcılık ve iklim koşulları olduğunu öne süren Yrd.Doç.Dr. Erdem, "Ülkemizde yılda ortalama 500 bin ton civarında su ürünü avlanıyordu. Bu miktarı 2013 yılında 374 bin ton, 2014 yılında 302 bin ton olarak gerçekleşti. Bu düşüşten hamsi de önemli ölçüde etkilendi. Av miktarının büyük çoğunluğunu oluşturan hamsi de de ciddi bir düşüş var. Yılda 300 bin ton civarında avlanan hamsi 100 bin tonun altına kadar düştü" dedi.

Son yıllarda Türkiye'den bir çok teknenin Abhazya ve Gürcistan ile yapılan ikili anlaşmalar nedeniyle buralarda hamsi avı yaptığını ifade eden Yrd.Doç.Dr.Yakup Erdem, bazı iklimsel ve meteorolojik şartların da katkısıyla hamsinin ülke sularını hızla terk ederek Abhazya ve Gürcistan'a göç ettiğini bu nedenle Türk balıkçıların hamsinin peşinden buralara kadar giderek avlandığını dile getirdi.