15 Temmuz darbe girişiminin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başyaverliği görevini yürüten Ali Yazıcı suçunu itiraf etmiş ve cezaevine gönderilmişti. Türkiye Cumhuriyeti'nin 'İlk başyaveri' olan Salih Bozok, 10 Kasım 1938'de Atatürk'ün hayatını kaybetmesiyle intihara kalkışmış ve Dolmabahçe'de gerçekeleştirdiği intihar girişiminden ağır yaralı bir şekilde kurtarılmıştı.

Alınan kararla artık başyaverlik görevi ortadan kaldırılırken, Sözcü Gazetesi'ne konuşan emekli Koramiral Can Erenoğlu, başyaverlerde bulunan beyaz kordonun sırrını açıkladı. Erenoğlu yaverlerin üniformasında yer alan beyaz kordonun, anne ile bebek arasındaki kordonu 'Yaşam-ölüm bağı'nı simgelediğini ifade ederken, 'Bu kordonlar sadece emir subay ve emir astsubayları ile askeri ataşelerde bulunur.' dedi.

Erenoğlu; beyaz kordonun verilme sebebini de şu şekilde açıkladı;

'Kordonun verilme sebebi ise, söz konusu yaver ya da emir subayının ihanet etmesi ya da komutanını koruyamaması halinde kendini asması içindir'

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KENDİ ELLERİYLE TAKMIŞTI

Öte yandan; cumhuriyet tarihinin bilinen ilk hain yaveri olan Ali Yazıcı'ya, beyaz kordonu Cumhurbaşkanı Erdoğan kendi elleriyle takmıştı.